Betere kwaliteit en betrouwbaarheid van stroom in grootste provinciale ziekenhuis

Verbeteren van stroomkwaliteit

Onlangs hebben we in een ziekenhuis twee nieuwe koelcompressoren geïnstalleerd om de stroomkwaliteit te verbeteren. Om onverwachte interacties met het elektriciteitsnet te voorkomen en belasting van de transformator en bekabeling te verlagen, werd HyTEPS gevraagd metingen uit te voeren en een oplossing aan te bevelen.

Metingen en harmonische vervorming

Omdat de continuïteit van de stroom van cruciaal belang is in een ziekenhuis, moest de oplossing redundant worden uitgevoerd. Na het uitvoeren van metingen aan de koelcompressoren werd een aanzienlijke harmonische vervorming van de 5e en 7e orde geconstateerd, met een totale harmonische stroom van meer dan 200 A. We hebben Actief Harmonische Filters met een vermogen van 240 A geïnstalleerd om de harmonische injectie van beide transformatoren te verlagen. Op de betreffende locatie ligt de omgevingstemperatuur meestal enkele graden boven de aanbevolen bedrijfstemperatuur, door de aanwezigheid van boilers. We hebben een water-lucht gekoeld filtersysteem voorgesteld, waarmee de temperatuur van de elektronica in het filter wordt verlaagd en gestabiliseerd. Bij HyTEPS is ongeveer 1 op de 10 verkochte filters een water-lucht gekoeld Actief Harmonisch Filter. Het werken met een water-lucht gekoeld Actief Harmonisch Filter was nieuw voor mij, en een interessant concept en technologie om me in te verdiepen.

Elektra-engineer-HyTEPS-betere-stroomkwaliteit

Wij ontwierpen een complete oplossing met aanvullende Power Quality-bewaking die voor optimale betrouwbaarheid zorgt. Om continuïteit van stroom en een goede Power Quality te garanderen werd monitoring-apparatuur aan de secundaire zijde van de transformator aangesloten. Deze meter controleert het energieverbruik van de machine regelmatig, waardoor de door het filter gerealiseerde Power Quality verder wordt verbeterd. Elk onverwacht Power Quality-fenomeen (zoals harmonischen) resulteert in een waarschuwing die kan worden doorgestuurd naar het Building Management System.

Het Actief Harmonisch Filter werd met succes in bedrijf gesteld als oplossing voor harmonischen in de geïnjecteerde stroom. Sinds de installatie en inbedrijfstelling, nu ruim een jaar geleden, is er geen enkel probleem bij ons gemeld. Een water-lucht gekoeld Actief Harmonisch Filter heeft minder onderhoud nodig, omdat er geen extern gerichte ventilatoren zijn waar stof in kan komen. Bovendien blijven de ventilatoren langer draaien dankzij de lagere, stabiele temperatuur.

We hebben geleerd dat extra controle van elektrische aansluitingen met de installateur en de installatieverantwoordelijke de technici ter plaatse tijd en moeite kan besparen. Tijdens de inbedrijfstellingsfase van de water-luchtgekoelde Actief Harmonische Filters deden zich een aantal kleine uitdagingen voor. Het oplossen hiervan heeft de engineer geholpen dit type filter efficiënt en zelfverzekerd in bedrijf te stellen!

Power-Quality-monitoring-kwaliteit-betrouwbaarheid-stroom

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven