Minimaliseren van potentiële schade en brandgevaar op jachten

Jachten en Power Quality

Jachten brengen een aantal zeer specifieke, complexe Power Quality uitdagingen met zich mee. Het toepassen van onze ervaring op dit gebied en het bedenken van nieuwe oplossingen is altijd een leuke uitdaging.

Op verzoek van een klant heeft HyTEPS onlangs harmonische load flow simulaties uitgevoerd op de elektrische installatie van een jacht, om de omvang van harmonische vervuiling te analyseren en te identificeren. Een hele uitdaging. Jachten zijn niet statisch en er zijn veel variabelen in het spel. Denk aan het soort belasting, het weer, het aantal mensen aan boord, aantal generatoren, of piekbelasting. Met dit in het achterhoofd hebben we simulaties uitgevoerd om een duidelijk beeld te krijgen van de vervorming van spannings- en stroomgolfvormen tijdens het manoeuvreren, ankeren, zeilen en in andere scenario’s.

Bovenaanzicht-jacht-power-quality

Bij jachten is er sprake van een combinatie van luxe belastingen en belastingen die alleen buitengaats voorkomen. Daarom is dit type project totaal anders dan wat ik gewend was van onshore projecten, zoals in productiefaciliteiten en datacenters. Ook wordt stroom opgewekt door dieselgeneratoren, en komt het niet van het sterke onshore netwerk – je weet nooit precies welke simulatieresultaten je kunt verwachten met zo’n zwak elektrisch netwerk. Het is ook een uitdaging om harmonische vervorming te definiëren op jachten waar verschillende spanningsniveaus voorkomen. De aanwezigheid van transformatoren betekent dat vervuiling op elk spanningsniveau moet worden gesimuleerd en in aanmerking moet worden genomen om de beste oplossing voor harmonische filtering te kunnen definiëren.

De harmonische output voor verschillende scenario’s inzien en ontdekken waar de ergste vervorming te verwachten is blijft verbazingwekkend. Je ziet hoe het type elektronica mede bepalend is voor grote belastingen. Een boegschroef met Active Front End (AFE) technologie zorgt bijvoorbeeld voor aanzienlijk minder vervuiling dan een 6-puls Voltage Frequency Drive (VFD), waardoor de vervormingsniveaus lager zijn.

Voortdurende communicatie met de elektrische installateur van het jacht zorgt ervoor dat we gegevens op een gestructureerde, transparante manier verkrijgen. Dat maakt simulaties sneller en betrouwbaarder. Door miscommunicatie kunnen simulaties veel meer tijd in beslag nemen, aangezien het ‘single line diagram’-model op elk moment kan veranderen. Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe generatoren zich verhouden tot het harmonisch bereik en wat de invloed van de impedantie is op ieder elektrisch punt van de installatie. Door veel simulaties te doen, ontwikkel je een zesde zintuig waardoor je aan meteen ziet of simulatieresultaten correct en zinvol zijn. Op die manier kun je eventuele fouten sneller en gemakkelijker opsporen.

Om storingen te voorkomen, en om veiligheidsredenen, leggen Lloyd’s Register, DNV-GL en ABS een Total Harmonic Distortion in voltage (THDu) limiet op van 8%. HyTEPS raadt klanten echter sterk aan om de THDu te beperken tot minder dan 3%. Wij hebben geavanceerde Actief Harmonische Filters gedimensioneerd en daarmee de vervorming teruggebracht van niveaus die regelmatig boven 8% lagen tot minder dan 3%. Sinds de ingebruikname zijn er geen problemen gemeld en de feedback van klanten is zeer positief. We zijn er trots op dat we onze klanten kunnen helpen te verbeteren en uit te blinken met onze kennis op het gebied van Power Quality!

Jacht-zijaanzicht-power-quality

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven