Optimalisatie grootste zonnepark in de regio

50% capaciteitsverlies oplossen in een zonnepark

Een van de leukste aspecten van het werken bij HyTEPS is het oplossen van elektrotechnische puzzels, vaak in hele grote, complexe installaties – zoals een nieuw tweehonderd voetbalvelden groot zonnepark.

Al snel na de ingebruikname van dit zonnepark begon elektrische apparatuur uit te vallen. Dat leidde zelfs tot brand in een transformator. Het zonnepark werd onmiddellijk losgekoppeld van het net. Een van de twee 50MW-secties was volledig buiten dienst, dus was het enorm belangrijk om de hoofdoorzaak te identificeren – verliezen kunnen namelijk oplopen tot tienduizenden euro’s per dag. Op dat moment raakte HyTEPS erbij betrokken.

Ik maak al vanaf dag één deel uit van dit project en vind het geweldig om hieraan te werken, vertelt Lead Engineer Seymour Pijpers. Het zonnepark is zo groot als tweehonderd voetbalvelden en de zonnepanelen zijn verdeeld over verschillende locaties. De eerste keer dat we het park bezochten, reden we van locatie naar locatie en ik was erg onder de indruk van de omvang. Tijdens zo’n bezoek moet je precies weten waar je op moet letten, waar je rekening mee moet houden en waar je voorzichtig mee moet zijn, want je hebt te maken met heel complexe problemen.

Elektra-engineer-HyTEPS-capaciteitsverlies-oplossen-in-een-zonnepark

Een atypische puzzel oplossen

Een perfecte uitdaging voor HyTEPS – wij zetten ons volledig in om installatiemanagers te ondersteunen en de elektrische transitie te faciliteren. Eerst hebben we gedurende een aantal dagen Power Quality metingen uitgevoerd. Hieruit bleek dat er hoge harmonische vervorming optrad bij hogere frequenties. Vervolgens hebben we het zonnepark gemodelleerd in energiesysteemanalysesoftware en onze metingen gebruikt om de nauwkeurigheid van het ontworpen model te verifiëren. Daarna hebben we gebrainstormd en mogelijke oplossingen getest. In overleg met de klant werd een speciaal ontworpen filter geleverd via een van onze vaste fabrikanten in Italië. Zodra alle componenten zijn geïnstalleerd, gaan we het project afronden door ervoor te zorgen dat alles correct is aangesloten en werkt zoals verwacht.

In dit project moest HyTEPS een atypisch probleem diagnosticeren en een oplossing definiëren waarbij de kwaliteit gewaarborgd bleef. Feedback van de klant is heel positief.

Voor dit zonneparkproject konden we deels terugvallen op ervaring die we hadden opgedaan tijdens een geclassificeerd overheidsproject, waarvoor ik naar Italië ben geweest. Dat maakt mijn werk zo interessant: er zit een grote variatie in problemen, projecten en installaties. Alle opgedane kennis en ervaring geeft achtergrond en input voor toekomstige projecten.

Uiteindelijk waren we heel blij dat we een oplossing konden bieden.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven