Schaarse stroom en aansluitmogelijkheden: kunnen we dat nog oplossen?

Het hoogspanningsnet in Nederland raakt vol

Steeds meer berichten uit de markt en in de media bevestigen dat. Met dit in het achterhoofd wil HyTEPS iedereen graag uitdagen om na te denken over de volgende vragen: Wat betekent dit voor mij? Wat kan ik doen om binnen mijn installatie meer capaciteit te creëren? In de praktijk zien we dat dit soort vragen pas aan de orde komt op het moment dat management een specifieke doelstelling, zoals het vergroten van productie, niet kan behalen door krapte in het net. Zolang de fabriek draait en elektriciteit geen bottleneck is wordt er geen prioriteit aan gegeven. En dat is jammer, want het loont om voorbereid te zijn op schaarste. Hoe? HyTEPS adviseert de volgende stappen:

Monitoren

We zien bij klanten regelmatig initiatieven ontstaan om energieverbruik terug te dringen. Zo willen ze geld besparen, het net ontlasten en uitbreidingen uitstellen. Maar dan moet je wel eerst precies in kaart brengen hoe en waar je kunt besparen. Het monitoren van energieverbruik is de basis voor lager verbruik – en lagere kosten – maar ook voor optimalisatie van de continuïteit en veiligheid van stroom. Door monitoring en inzicht wordt bijvoorbeeld ‘Peak Shaving’ mogelijk: het afvlakken van pieken in het elektriciteitsverbruik. Door die pieken over de dag te verschuiven kun je je netaansluitingen beter benutten.

Christian van Dorst

Focus op energiebeheer

Als het stroomverbruik eenmaal in kaart is gebracht wordt het mogelijk om oplossingen te plaatsen om de afname van stroom te optimaliseren en meer uit het net te halen. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van condensatorbanken en harmonische filters. Zo kunnen we ‘inbreiden’: op een veilige, slimme en duurzame manier fors meer rendement halen uit bestaande systemen. Onbenutte ruimte in de installatie wordt opgespoord en optimaal ingezet, wat in veel gevallen in forse aanvullende capaciteit resulteert. Een direct inzetbare oplossing, waarvoor geen wijziging van processen nodig is.

Oplossingen voor opslag zoeken

Wanneer zon- en windenergie niet direct worden gebruikt, gaan deze verloren. Door stroom op te slaan en op de juiste momenten in te zetten wordt het mogelijk om capaciteit van installaties uit te breiden zonder nieuwe aansluiting op het net. Opslagsystemen slaan elektrische energie op voor gebruik op een later tijdstip, en ontlasten zo het elektriciteitsnetwerk. Zo worden flexibiliteit en betrouwbaarheid ook vergroot. Vraag en aanbod worden afgestemd op een manier die zo energiezuinig en efficiënt mogelijk is.

Kortere terugverdientijd

Stroom is schaarser en duurder geworden en dat zou nog wel eens lang zo kunnen blijven. Deze schaarste, het gebrek aan aansluitcapaciteit, en stijgende kosten blijken een uitstekende aanleiding om het verbruik onder de aandacht te brengen. Waar de prijs van elektriciteit voorheen  met enkele procentpunten per jaar steeg, zien sommige gebruikers hun rekeningen nu met tienduizenden euro’s per jaar stijgen. Dan wordt inbreiden wel heel interessant –  de terugverdientijd is ineens een stuk korter. Een bestaande installatie uitbreiden is goedkoper dan nieuwe transformator, nieuwe verdeler, nieuwe kabels, en vaste maandlasten, bijvoorbeeld voor capaciteit bij de netbeheerder.

Vaak hebben installatieverantwoordelijken en andere technische mensen wel ideeën en inzichten over inefficiënt verbruik, maar het blijkt in de praktijk vaak lastig om het gesprek met management aan te gaan. Daarom gaan wij graag in gesprek met zowel directies als techneuten, om een brug te slaan tussen beide partijen. Voor bijna elk bedrijf is namelijk wel een unieke, kosten-efficiënte en technisch hoogwaardige oplossing te vinden.

Instrument meten elektriciteit

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven