Probleemloze integratie van zonnepanelen voor KLM

Beoordeling integratie zonnepanelen

Op Schiphol in Amsterdam worden steeds meer zonnepanelen geplaatst. Een aanzienlijk deel van de gebruikte stroom op Schiphol-Oost wordt sinds 2021 door 4 MW aan zonnepanelen op het dak van Hangar 14 opgewekt. Inzet van hernieuwbare bronnen leidt echter vaak tot verstoring van de stroomvoorziening en kan de efficiëntie en veiligheid van elektrische installaties en aangesloten apparatuur beïnvloeden. Wij beoordeelden de status en mogelijke risico’s en boden advies. Het doel was om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen het elektriciteitsnet van Schiphol niet zouden verstoren.

Hangar 14

Hangar 14 is gigantisch en indrukwekkend. Als je dan ook nog drie of vier Boeings naast elkaar ziet staan, is het helemaal adembenemend. Bijzonder is ook het feit dat je achter de douane werkt, en dus te maken hebt met hele strenge beveiligingsprocessen. Als je een schroefje bent vergeten kun je niet zomaar even naar de auto lopen. Vanaf de engineeringsfase van de zonnepanelen hebben we met de klant meegedacht en geanticipeerd op de gevolgen voor het net. Daarnaast hebben we aanbevelingen gedaan om de capaciteit te verbeteren. Op geselecteerde transformatoren werden PQ-analyzers geplaatst om het totale verbruik in de hangar te berekenen.

Zonnepanelen op hangar

De analyzers leverden aanvullende informatie zoals Total Harmonic Distortion en RMS. We adviseerden om Actieve Harmonische Filters te installeren om de effecten van de zonnepanelen op de rest van de installatie te elimineren, waardoor de betrouwbaarheid gewaarborgd blijft en de kans op storingen en problemen aanzienlijk afneemt. De Active Harmonic Filters dragen ook bij aan een langere levensduur. Ik vind het persoonlijk erg mooi dat KLM aan verduurzaming doet en dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren.

Vliegtuig bij zonsondergang

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven