Testen medische apparatuur voor Amphia

Testen medische apparatuur voor Amphia

Zoals alle ziekenhuizen maakt het Amphia, een van de grotere algemene ziekenhuizen van Nederland, gebruik van apparatuur die aan strenge noemen moet voldoen. Onderbreking, uitval, of een verkorte levensduur van de kritische medische apparatuur, bijvoorbeeld door slechte Power Quality, kan tenslotte een risico vormen voor de veiligheid van patiënten. “Amphia vroeg HyTEPS om te onderzoeken tegen welk niveau van harmonischen en spanningsdips een aantal medische apparaten immuun was,” vertelt Mark Kurvers, Student Engineer, HyTEPS. “Ook wilden ze weten of de harmonischen die apparaten terug in de installatie injecteren (emissie) voldeden aan de internationale IEC 60601 standaard voor medische apparatuur.”

Testen medische apparatuur

Onderzoek mogelijke effecten en emissie harmonischen

“Tijdens een ziekenhuisbezoek hebben mensen geen idee van de hoeveelheid personeel en werkzaamheden die achter de schermen aanwezig zijn om de zorg van patiënten te garanderen. Hier komen verschillende partijen, zoals HyTEPS, bij kijken. Daarom was het voor mij een mooie ervaring om bewijs te leveren voor het feit dat de Power Quality in de installatie van het ziekenhuis direct effect heeft op de werking van de apparaten.”

Amphia wilde graag zeker weten dat  de harmonische vervorming – THDu – in de installatie binnen de perken zou blijven. Deze kan een effect hebben op alle apparaten die op de installatie zijn aangesloten. Deze kunnen uitvallen, niet naar behoren werken, of een minder lange levensduur hebben. Ook is er getest op spanningsdips, die kunnen worden veroorzaakt door het starten van grotere machines, of door kortsluitingen in de installatie. Spanningsdips die een voorgeschreven ‘veilige’ norm overschrijden kunnen leiden tot het uitvallen van apparatuur. Er werd in een gecontroleerde omgeving bevestigd dat bepaalde apparaten niet immuun waren tegen een bepaald THDu-niveau, of niet goed voldeden aan de medische standaard voor spanningsdips. De THDu-grenswaarde van de apparatuur bevestigde dat de relatief hoge harmonische vervorming in het ziekenhuis daadwerkelijk problemen oplevert. Het ziekenhuis onderzoekt de mogelijkheid om het net ook op gebied van Power Quality te versterken door het installeren van een derde DRUPS – een dynamische UPS met geïntegreerde noodstroomaggregaat.

Mark: “Dit was mijn eerste individuele wetenschappelijke project  vanuit de TU/e, en ik heb natuurlijk het een en ander opgestoken. Mijn technische kennis met betrekking tot Power Quality is niet alleen vergroot, mijn soft skills zijn ook verbeterd. In dit project was de communicatie tussen de verschillende partijen – Amphia, TU/e en HyTEPS – namelijk van groot belang. Niet alle partijen zijn gespecialiseerd in het vakgebied van Power Quality, waardoor het belangrijk was om het technisch jargon helder te verwoorden voor niet-elektrotechnisch opgeleide mensen. Wat ik op technisch gebied geleerd heb, heeft voornamelijk te maken met het gedrag van spanningsdips en harmonischen, in combinatie met het inzicht krijgen in verschillende standaarden zoals delen van de IEC 61000 en de EN 50160. Aangezien ik nog student ben en dus nog niet veel installaties gezien heb, is een nieuwe grote installatie bekijken altijd bijzonder. Bijvoorbeeld de DRUPS-systemen, die ik in mijn opleiding alleen in theorie heb behandeld, maar nu dus in de praktijk heb gezien!”

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven