Meer vermogen en lagere kosten, uitstoot en netbelasting bij SNB

Meer vermogen en lagere blindvermogenkosten, uitstoot en netbelasting dankzij ‘inbreiding’ bij SNB

Referentie SNB

SNB (Slibverwerking Noord-Brabant) is de grootste slibverwerker van Nederland. Al meer dan 20 jaar verwerkt SNB zuiveringsslib, dat overblijft na zuivering van afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties.

1.75MW minder netbelasting
100% zelf voorzien in energiebehoefte
5 MW zonnepark

Uitdaging

Duurzaamheid staat bij SNB hoog op de agenda. Tijdens het afbreken van slib ontstaat gas, dat SNB gebruikt om turbines te laten draaien om energie op te wekken. Om volledig in hun eigen energievraag te kunnen voldoen, werd een 5MW zonnepark toegevoegd. SNB kampte echter met hoge maandelijkse kosten voor blindvermogen. Het bedrijf kocht veel blindvermogen en te weinig kilowatts in bij de netbeheerder. De kosten voor het (te veel) opgenomen blindvermogen werd op de energienota in rekening gebracht.

Doelstellingen

  • Meer capaciteit halen uit bestaande installatie
  • Volledig zelf voorzien in energiebehoefte
  • Integratie hernieuwbare bronnen
  • Reduceren blindvermogen en kosten

Oplossing

Met Power Quality Analyzers zijn op de afgaande velden metingen uitgevoerd om de vermogens van de installatie in kaart te brengen. Iedere meting is gedurende een representatieve tijd uitgevoerd om een goed beeld te krijgen. Daarnaast is er een duurmeting uitgevoerd op de inkomende voeding op het 10kV verdeelstation.

Na het verrichten van meerdere metingen en analyseren van de resultaten kwam HyTEPS met de best passende oplossing: het plaatsen van vijf nieuwe correct gedimensioneerde condensatorbanken om het blindvermogen in de installatie te compenseren. Hierdoor wordt ook de Cos φ van de inkomende voeding verbeterd.

Resultaten

De toepassing van compensatie stelt SNB in staat om meer rendement en capaciteit te halen uit de bestaande installatie.  Door deze ‘inbreiding’ is er niet alleen fors meer capaciteit bijgekomen – het ‘blindvermogenprobleem’ werd opgelost en de kosten zijn fors gereduceerd. Hierdoor was de terugverdientijd van de volledige installatie korter dan één jaar. Het netwerk van de energiebeheerder wordt ook nog eens fors minder belast – 1.75MW, om precies te zijn, vergelijkbaar met een kleine industriële installatie. De energieverliezen op de transformatoren zijn sterk gereduceerd.

“We kennen HyTEPS nu al een hele tijd,” vertelt Erwin Soeters, installatieverantwoordelijke bij Slibverwerking Noord-Brabant. “In 2014 hebben zij hier het eerste project gedaan op het gebied van energiebesparing op de verlichting. Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met HyTEPS, vooral hun expertise en de korte lijnen spreken ons erg aan.”

SNB heeft een jarenlange relatie met HyTEPS waarbij gebruik gemaakt wordt van de meetdiensten, energiebesparende producten en nu ook de Power Quality diensten en producten van HyTEPS
Erwin Soeters, installatieverantwoordelijke bij Slibverwerking Noord-Brabant

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven