Rijkswaterstaat zet in op technische veiligheid

Rijkswaterstaat zet in op technische veiligheid

Referentie Rijkswaterstaat
Veiligheid gaat altijd over het wegnemen van onzekerheden. Rijkswaterstaat heeft in de Roertunnel hoog ingezet op technische veiligheid en tegelijkertijd alle consequenties voor technische uitvoerbaarheid en kosten zorgvuldig overwogen.
Willem van Houten

Verantwoordelijke voor elektrotechnische installatie in en om de tunnel.

Verhoogde veiligheid

Hoog ingezet op technische veiligheid

De Roertunnel (A73 bij Roermond) is de langste landtunnel van Nederland. Willem van Houten was al in de realisatiefase verantwoordelijk voor validatie en verificatie van de tunneltechnische en verkeerstechnische installaties.

HyTEPS actieve filters

Van Houten: “Ik heb metingen gedaan aan de bron (Punt van Overgang) en dieper in de installatie. Meten, analyseren, interpreteren en adviseren resulteerde in vier actieve filters van HyTEPS, één voor elk dienstgebouw van waaruit de tunnel wordt gevoed. Het voordeel van dit type filter is dat je daarmee zowel de harmonische vervuiling wegneemt als de fase verschuiving (Cosinus Phi) corrigeert. De Cosinus Phi corrigeren we binnen de norm op 0,86 (norm is 0,85). We zouden hoger kunnen gaan, maar ik heb ervoor gekozen om het filter in dagelijks gebruik niet meer te belasten dan ca. 60%. Dan hebben we zo’n 40% reserve capaciteit voor alle situaties (o.a. calamiteitenbedrijf) waar extra installaties worden bijgeschakeld. Dus ook dan blijven we binnen de norm.”

Onzekerheden wegnemen

“Stroomkwaliteit doet meer dan alleen energie besparen,” besluit Van Houten. “Immers, vervuilde stroom of blindstroom wordt omgezet in warmte. Dat kan zelfs zo hoog oplopen dat brand ontstaat. Bovendien voorkom je met goede stroomkwaliteit storingen, extra slijtage en onderhoud in gevoelige elektronische componenten, verlichting en elektromotoren. De filters worden dan ook in ca. vier jaar terugverdiend. Zij zijn technisch en economisch een wezenlijke factor; niet alleen in tunnels maar ook in fabrieken en kantoren. Ook dat hoort bij veiligheid: het wegnemen van onzekerheden.”

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven