Monitoring voor optimaal inzicht inzetten bij Sligro

Monitoring voor optimaal inzicht inzetten bij Sligro

Monitoring voor optimaal inzicht inzetten bij Sligro

Sligro Food Group is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming met het hoofdkantoor in Veghel. Het bedrijf levert ruim 75.000 voedingsmiddelen en non-food artikelen aan  levensmiddelendetaillisten, horecaondernemers, institutionele afnemers en andere grootverbruikers. 

In kaart brengen meetonzekerheid
Verificatie metingen en oplossingen aandragen
Scholing installateurs om processen te verbeteren

Uitdaging

Het bedrijf heeft enige tijd geleden meetapparatuur geïnstalleerd om verbruik van de eigen installaties in kaart te brengen. De meetresultaten waren echter vreemd: zonnepanelen leken energie te verbruiken, terwijl warmtepompen juist weer energie leken te leveren. “We wilden graag de mogelijke oorzaken van deze onverwachte data in kaart brengen en de meetresultaten gevalideerd hebben. Ook wilden we dit in de toekomst voorkomen,” aldus Mark Stabel, Technisch inkoper Elektrotechniek, Sligro Food Group.”

Het is van groot belang om te verifiëren dat de meettoestellen goed zijn aangesloten. Je moet weten wat je meet en daarnaast het de data op de juiste manier interpreteren. Ook is het belangrijk om te bepalen wat je niet gaat meten – en wat voor impact dat heeft.

Doelstellingen

  • Verificatie meetresultaten
  • Achterhalen oorzaken door middel van analyses van data en installatie
  • Op maat gemaakte training voor installateurs Sligro
Totale meetonzekerheid

Oplossing

HyTEPS heeft als onafhankelijke partij alle metingen nagelopen en gevalideerd, historische fouten in de installatie opgespoord en interne scholing verzorgd. “Wij kwamen erachter dat inconsequenties in de installatie ervoor zorgden dat het totaalplaatje niet klopte, ondanks het feit dat de installateurs alles precies volgens het boekje hadden aangesloten,” vertelt Menno Spitteler,  Electrical Engineer, HyTEPS.  

“Een installatie heeft altijd een voorgeschiedenis. Als een installateur failliet gaat, bijvoorbeeld, is het maar de vraag of documentatie nog te achterhalen is. Je moet dan uitsluitend afgaan op wat je ter plaatse ziet en vooral niet aannemen dat een bepaalde kleur bijvoorbeeld altijd een bepaalde fase is. Er hoeft maar op één plek in de installatie een kabel te zijn omgedraaid of een verkeerde kleur te zijn gebruikt. Het is van cruciaal belang dat de gehele installatie eenduidig is, verwisselde kabels kunnen zorgen dat de stroom van de fases niet meer bij elkaar optelt. Door alles te controleren weet je ook precies wat je eigenlijk aan het meten bent.”  

Voorbeeld van verwisseling van kabelkleur
Voorbeeld van verwisseling van kabelkleur. De installatie zal naar behoren werken, echter, de fases kunnen niet aan elkaar worden gerelateerd.

“Vaak wordt apparatuur afgeleverd zonder ondersteuning bij het in gebruik nemen en zonder kwaliteitscontrole. Monteurs sluiten alles volgens de handleiding aan, zonder uitleg gekregen over waar ze op moeten letten. Als er dan ergens in de bekabeling iets is omgedraaid, of de documentatie is niet op orde, dan zijn de meetresultaten uiteindelijk onbruikbaar. Om te achterhalen wat je precies niet weet vraagt om goede onderbouwing in de statistiek. Wanneer metingen wijzen op vreemde dingen zoals heel veel blindvermogen dan zou je al snel aan kunnen nemen dat het om een PQ probleem gaat. Maar het kan ook zijn dat de metingen zijn gebaseerd op een fout in de installatie! In zo’n geval moet je de juiste verbanden kunnen leggen en daar moet je ervaring in opbouwen. Op basis van onze kennis hebben we de installateurs van Sligro een op maat gemaakte training gegeven over veel voorkomende fouten en besproken waar ze op moeten letten.”

Resultaten

Door meer accurate metingen en groter bewustzijn van mogelijke pijnpunten in een installatie kunnen verbeterslagen worden gepland en worden fouten voorkomen, zoals het vervangen van apparatuur die eigenlijk perfect werkt. Ook wordt onduidelijkheid over de interpretatie van meetresultaten voorkomen. Een voorbeeld: 1% afwijking op een kW is 10w, en verwaarloosbaar. Maar als we energie meten neemt de fout over tijd toe. Dat zorgt ervoor dat je enorme fouten kunt opbouwen terwijl je heel klein begint. Daarom is het belangrijk om fouten aan de bron op te sporen.

HyTEPS heeft ervoor gezorgd dat er nu met gevalideerde meetdata gewerkt kan worden. Installateurs onderkennen het belang van apparatuur meenemen om te valideren, of een andere partij vragen om dat te doen. “Want je kunt pas werken aan zaken als load balancing, inbreiden, of optimalisatie wanneer je weet dat al je data op orde is,” besluit Menno.  

Voor ons als Sligro Food Group is dit de eerste stap richting een volledige elektrisch vrachtwagenpark, de meetdata zal uiteindelijk via een API-koppeling het volledige load management van het vrachtwagenpark gaan aansturen
Mark Stabel, Technisch inkoper Elektrotechniek, Sligro Food Group.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven