Oplossing voor harmonischen en meer vermogen bij Mauser Packaging Solutions

Oplossing voor harmonischen en meer vermogen bij Mauser Packaging Solutions

HyTEPS snapte meteen wat we nodig hadden. Ze hebben niet alleen blindstroom verwijderd, maar ook extra vermogen vrijgemaakt, en ons stroomnetwerk gezonder gemaakt. We kijken nu hoe we mogelijk nóg meer vermogen vrij kunnen maken door slim te dimensioneren.
Reinier Goorden, Installatieverantwoordelijke, projectengineer en energiecoördinator Mauser Oosterhout
5 x 1600 kVAR trafo’s, 1x 2000 kVAr trafo
13 uitgaande feeders hoofdverdeelkast
Tot 500 Ampère mogelijk extra vermogen

Uitdaging

Mauser Packaging Solutions, een wereldwijd opererend bedrijf, biedt een breed scala aan (industriële) verpakkingsoplossingen en diensten gedurende de gehele levenscyclus van verpakkingen. Reinier Goorden is installatieverantwoordelijke, projectengineer en energiecoördinator op de vestiging van Mauser te Oosterhout. Op deze productielocatie staan zes trafo’s, 20 blaasmachines en 19 spuitgietmachines, en alles wat daarbij hoort.

“Een maandelijkse blindstroomboete van de energieleverancier zorgde ervoor dat we op zoek waren naar de oorzaken van de blindstroom. Verspreid over een aantal jaren is er door middel van conventionele compensatie al veel bereikt, en is de boete ook significant minder geworden. Onder andere achter Trafo 1, 2 en 6 zijn 500 kVar compensatiekasten geplaatst. Hiermee had HyTEPS ons al enorm geholpen. Op één van de andere trafo’s, HVK3, lag dit een beetje anders. Achter deze verdeler zat een aantal machines met regelaars die voor extra vervuiling van ons net zorgden. Dat was zelfs zó erg dat we dit ook andere hoofdverdelers terugzagen. Om hier een oplossing voor te vinden hadden we natuurlijk weer de expertise van HyTEPS nodig!”

Doelstelling

  • Actuele blindvermogen per feeder hoofdverdeler in kaart brengen.
  • Problemen met harmonischen en Cos Phi oplossen
  • Meer capaciteit om productie op te kunnen schalen

Oplossing

“Mauser wilde graag het blindvermogen per feeder in de hoofdverdeler (HKL3) in kaart brengen,” vertelt Christan van Dorst, Manager Technical Engineering, HyTEPS. “Op verzoek van het bedrijf heeft HyTEPS een Power Quality (PQ)-meting verricht op 13 uitgaande feeders van de hoofdverdeelkast die door transformator #3 wordt gevoed.” Mauser maakt ook gebruikt van Satec Expertpower meters om de Power Quality continu in kaart te brengen.

De meeste vermogens bleven tijdens de metingen constant en stabiel. Er werd met meerdere meters tegelijk gewerkt – eventuele discrepanties zouden erop wijzen dat er opnieuw gemeten zou moeten worden. Dat bleek echter niet nodig. Bij feeders HKL3-1 en HKL3-2 bleek het harmonische vermogen overigens zelfs hoger dan het blindvermogen.

“Uit de meetresultaten en onze analyse van bestaand en te verwachten blindvermogen bleek dat er harmonisch filters op trafo-niveau nodig waren. Het probleem moest lokaal worden aangepakt, maar ook tussen meerdere machines. Om een dergelijk complex probleem op te lossen is het belangrijk dat de hele installatie goed in kaart wordt gebracht, inclusief alle afhankelijkheden tussen apparaten.”

Resultaat

“Door problemen met harmonischen en Cosinus Phi op te lossen hebben we een heleboel capaciteit vrij kunnen maken,” vertelt Reinier. “In het meest gunstige geval zouden we zelfs een kleine 400-500 ampère kunnen winnen. Dat is toch een stuk prettiger dan een zwaardere aansluiting aanvragen, wat erg lang kan duren, of het machinepark geheel of gedeeltelijk vervangen. Er werd ook aanbevolen om de uitgaande kabels van kast HVK-3 van tags te voorzien, om de verschillende fasen gemakkelijker te kunnen identificeren.”

Reinier: “HyTEPS snapte meteen wat we nodig hadden. Ze hebben niet alleen blindstroom verwijderd, maar ook extra vermogen vrijgemaakt, en ons stroomnetwerk gezonder gemaakt. We kijken nu hoe we mogelijk nóg meer vermogen vrij kunnen maken door slim te dimensioneren. Ook hebben we Power Quality-meters van HyTEPS achter de trafo van de hoofdverdeler laten plaatsen. Door dat bij steeds meer machines te doen krijgen we optimaal inzicht in onze installatie, en zien we waar het nóg beter kan. Als we een schroef voor extrusie bijvoorbeeld altijd op 220 graden hebben ingesteld, zouden we nu kunnen achterhalen op welke momenten we deze een paar graden lager kunnen instellen om energie te besparen.”

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven