Vul uw gegevens in en ontvang de Whitepaper Blindvermogen en Zonnepanelen.

  Over de blindstroomboete bij zonnepanelen

  Wanneer er zonnepanelen geïnstalleerd worden zullen deze onder zonnige omstandigheden ‘werkelijk vermogen’ produceren. De aanwezige belasting in de installatie zal dit werkelijk vermogen vanuit de zonnepanelen opnemen. Het resterende opgewekte werkelijk vermogen wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

  Veel belastingen nemen naast werkelijk vermogen echter ook ‘blindvermogen’ op. Dit worden inductieve of capacitieve belastingen genoemd. Een goed voorbeeld hiervan zijn elektrische motoren. Zonnepanelen kunnen echter doorgaans geen blindvermogen opwekken. Dit betekent dat dit blindvermogen alsnog vanuit het elektriciteitsnet geleverd zal worden.

   

  Aangezien in deze situatie het werkelijk vermogen van de belastingen vanuit de zonnepanelen geleverd wordt en het blindvermogen van de belastingen vanuit het elektriciteitsnet geleverd wordt, zal de verhouding tussen het opgenomen werkelijk vermogen en het opgenomen blindvermogen op het elektriciteitsnet ontzettend nadelig worden. Afhankelijk van de afspraken met de netbeheerder/energieleverancier, kan er vaak een boete gerekend worden over het opgenomen blindvermogen wanneer deze verhouding te laag is.

  Kortom: zelfs wanneer er energie bespaard wordt door deze zelf op te wekken met zonnepanelen, kan in veel situaties geen maximale kostenbesparing plaatsvinden doordat er aanvullende blindstroomboetes in rekening gebracht worden.