Jachten webinar

Webinar
Waarborgen van de veiligheid op jachten

Datum: 12 juli | 10:00 – 11:00 uur
Locatie: Online, vanuit uw eigen werkplek
Taal: Engels
Kosten: Gratis

Luxe jacht vlamboogonderzoek

Power Quality is van essentieel belang op jachten

Power Quality is op jachten van essentieel belang om de veiligheid, betrouwbaarheid en capaciteit van elektrische installaties te garanderen. Als gevolg van het toegenomen gebruik van omvormers – zoals LED-verlichting, inductiekookplaten en frequentieregelaars – kunnen er buitensporige harmonische vervormingen in de spanning en stroom ontstaan. Een slechte Power Quality kan zich ook openbaren in het flikkeren van verlichting, warmteontwikkeling, overbelasting van generatoren en schakelapparatuur en het versneld verouderen van aangesloten apparatuur. Om problemen te voorkomen stellen certificeringsbedrijven eisen aan de maximale harmonische vervuiling op jachten. Een veel gestelde eis is een maximale harmonische vervorming in de spanning (THDu) van 5% – maar voldoen aan de norm is geen garantie voor een probleemloze installatie.

Tijdens ons webinar vertellen we u meer over de volgende onderwerpen:

Generatoren en Power Quality

De impact van de netvervuiling die door toestellen wordt gegenereerd wordt onder andere bepaalt door de netimpedantie. In vergelijking met landinstallaties zorgen generatoren voor een relatief hoge netimpedantie Z waardoor rekening gehouden dient te worden met verschillende Power Quality verschijnselen. Ook de betrouwbaarheid van de generator kan beïnvloed worden door een sterk vervuild net.

Tijdens de lezing vertellen we meer over de betrouwbaarheid van generatoren bij sterk vervuilde netten. We zoomen in op de verschillende soorten generatoren, Automatic Voltage Regulator influences en impedance. Daarnaast bespreken we een case over generatoren en Power Quality op een jacht

Vlamboogberekeningen

Bij alle werkzaamheden aan het elektriciteitsnet bestaat er kans op kortsluitingen en vlambooggevaar. Een vlamboog komt zelden voor, maar de gevolgen zijn rampzalig. In de vernieuwde NEN 3140 is er meer aandacht voor het gevaar van vlambogen. Om de risico’s te reduceren en de juiste beschermende maatregelen te kunnen nemen is een RI&E op het gebied van vlambogen noodzakelijk. Monteurs, installateurs en omstanders lopen grote risico’s door de enorme explosie waarmee een vlamboog gepaard gaat. Een optimale bescherming tegen vlambogen is een absolute noodzaak. Het vooraf berekenen hoe een vlamboog zich gedraagt zal bijdragen aan de veiligheid. Het biedt inzicht in de risico’s en hoe deze geminimaliseerd kunnen worden. De uitdaging zit met name in vlamboogselectiviteit en kortsluit selectiviteit. Door inzicht in de vlamboogenergie op een specifieke werkplek kunnen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden bepaald.

Flikkerende lichten: oorzaken en maatregelen

Jachten hebben zwakke netwerken die normaal gesproken worden aangedreven door 1 of 2 dieselgeneratoren. Dit in combinatie met geavanceerde elektronische belastingen van verschillende vermogens en technologieën kan ertoe leiden dat de lichten onverwacht gaan flikkeren. Dit kan leiden tot een kritieke situatie waarin de gasten aan boord prikkelbaar en geïrriteerd raken. We hebben veel jachten gezien die dit probleem vertoonden en sommigen willen er zeker van zijn dat het zich niet zal herhalen op hun jachten.

Sprekers

Srivats Venkateswaran
Srivats is Technical Engineer bij HyTEPS. Hij is gespecialiseerd in arc flash en voert met name arc flash berekeningen uit. Daarnaast geeft hij ook lezingen en trainingen over arc flash. 

Seymour Pijpers HyTEPS

Seymour Pijpers
Seymour is Technical Engineer bij HyTEPS en vertelt u graag meer over Power Quality en generatoren.

Christian van Dorst

Christan van Dorst
Christan is Manager Technical Engineering bij HyTEPS. Tijdens deze lezing zal hij u meer vertellen over diverse oorzaken van knipperende verlichting aan boord van jachten.

Inschrijven

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven