Focus op vlambogen

Focus op vlambogen in nieuwe campagne en seminars

HyTEPS deelt graag haar kennis

In april 2021 lanceert HyTEPS een campagne rond vlambogen, waarmee zij installatieverantwoordelijken wil ondersteunen. Hierbij wordt gekeken naar wetgeving, verantwoordelijkheden, oorzaken, risico’s en oplossingen. 

De risico’s en gevolgen van vlambogen behoren tot de grootste uitdagingen voor het veilig en operationeel houden van elektrische installaties. Een vlamboog ontstaat door het plotseling vrijkomen van energie, waarbij enorme hitte, licht, geluid, drukgolven en giftige stoffen worden geproduceerd. Deze vlamboog kan resulteren in (ernstig) persoonlijk letsel, maar ook in forse schade aan de installatie en productiestilstand.

Vlambogen en de NEN 3140

Volgens NEN 3140, de belangrijkste Nederlandse norm op het gebied van elektrische veiligheid, moet ‘Elke elektrische installatie en elk elektrisch arbeidsmiddel (…) onder de verantwoordelijkheid van een installatieverantwoordelijke worden geplaatst’” vertelt Jorlan Peeters, Managing Director HyTEPS. “Zo’n installatieverantwoordelijke wordt door de algemeen directeur of bedrijfsleider van een onderneming of instelling aangesteld. Die persoon is volgens de norm direct verantwoordelijk voor de ‘veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en/of elektrische arbeidsmiddelen’. Schade kan in principe op de installatieverantwoordelijke verhaald worden. Bij letselschade of overlijden kan deze persoon zelfs via zowel het strafrecht als het civiel recht worden vervolgd. Wij willen er alles aan doen om deze installatieverantwoordelijke te ondersteunen.”

Simulatie Vlamboog

Vlambogen: een onderbelicht risico

De energietransitie en implementatie van innovatieve elektronica brengen voortdurende nieuwe vraagstukken met zich mee. Netbeheerders, installateurs en bedrijven staan doorlopend voor de uitdaging de continuïteit van de elektrische energievoorziening te waarborgen. Zowel ontwerpers van elektrische installaties als installatieverantwoordelijken krijgen dagelijks hiermee te maken. Bij alle werkzaamheden aan een elektrische installatie bestaat er kans op kortsluitingen en daarmee dus ook op vlambogen. Het beheer van de installatie vereist meer en meer specialistische kennis. Ons Competence Centre heeft decennia aan ervaring opgebouwd over dit onderwerp en wil dit graag delen. Op deze manier kunnen we er samen met de installatieverantwoordelijken voor zorgen dat er helemaal geen ongelukken meer gebeuren.

Seminar: “De elektrische installatie: meten en beheersen”

HyTEPS belicht dit onderwerp de komende maanden via artikelen in de vakpers, blogs, video’s, leaflets en het seminar “De elektrische installatie: meten en beheersen.” De energietransitie en implementatie van innovatieve elektronica brengen uitdagingen met zich mee. HyTEPS wil de installatieverantwoordelijke graag ondersteunen door het delen van kennis tijdens dit online seminar.

Webinar de elektrische installatie NL

Data

Het online seminar vindt plaats op:
20 mei – 09.30 uur
11 juni – 09.30 uur
Klik op de onderstaande link voor informatie en aanmelden!

Test uw kennis over vlambogen!

HyTEPS wil bewustwording creëren rondom de gevaren die vlambogen met zich mee kunnen brengen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven hiervan op de hoogte zijn. Des te meer we het kunnen voorkomen met zijn allen.

Bent u zich al bewust van de mogelijke gevolgen van vlambogen? Test uw kennis via onze quiz! Klik op onderstaande knop om deel te nemen aan onze quiz.

Vlambogenquiz afbeelding

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven