De risico’s van vlambogen beperken

100% veiligheid

Ik vind dat je als werkgever de verplichting hebt om elk risico te analyseren en een oplossing te bedenken. We moeten streven naar 100% veiligheid.

Ik vind dat je als werkgever de verplichting hebt om elk risico te analyseren en een oplossing te bedenken. Er gebeuren namelijk nog steeds dodelijke ongelukken door vlambogen. Daarom moeten we streven naar 100% veiligheid. Want 99% betekent dat er nog steeds mensen gewond kunnen raken of zelf overlijden op het werk – en dat risico moeten we niet willen accepteren.

arc-flash-test

In het verleden verkocht ik zelf verdeelsystemen, die het hart vormen van midden- en laagspanningsinstallaties. Nog steeds loop ik graag met klanten door hun installaties,  waar ze trots op zijn. Ik zie producten van veel verschillende merken in de meest uiteenlopende opstellingen.  Gelukkig zijn incidenten in deze installaties heel zeldzaam – maar toch gaat er nog steeds te vaak iets mis in een verdeler, met als resultaat kortsluiting en bijbehorende vlambogen.

De risico’s en gevolgen van vlambogen behoren tot de grootste uitdagingen voor het veilig en operationeel houden van elektrische installaties. In Nederland geeft de NEN 3140-norm weliswaar richtlijnen op dit gebied, maar er is geen vastomlijnde wetgeving. De verantwoordelijkheid wordt meestal gedelegeerd naar een aangewezen installatieverantwoordelijke. Deze mensen begrijpen hoe gevaarlijk vlambogen kunnen zijn – maar omdat er in Nederland maar heel weinig mensen dagelijks met deze materie bezig zijn, worden ze onvoldoende gehoord. Of onvoldoende begrepen door andere beslissingsmakers in een bedrijf, die geen elektrotechnische achtergrond hebben.

Wij ondersteunen deze installatieverantwoordelijken met vlamboog simulaties en berekeningen. Op basis van deze berekeningen volgt een rapportage en inzicht in de risico’s en geadviseerde PBM’s per specifieke werkplek. Dit wordt door middel van  veiligheidslabels op de verdeelkasten aangegeven, zodat mensen in een oogopslag weten waar mee ze te maken hebben. Hoe veilig is deze installatie? Welke beschermende kleding zou ik moeten dragen?

Kortom: op basis van mijn ervaring zie ik dat elektrotechnische experts – die heel goed de risico’s van vlambogen begrijpen – onvoldoende gehoord worden. En ik zie het als onze verantwoordelijkheid om deze mensen zo goed mogelijk te helpen bij het overbrengen van die belangrijke boodschap!

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven