By Christan van Dorst - Manager Technical Engineering HyTEPS  | September 2022


Start- en landingsbanen op Schiphol nog veiliger maken

"Dagelijks maken duizenden vliegtuigen gebruik van de dubbele taxibaan op Schiphol. Deze werd onlangs uitgebreid om het overzicht voor luchtverkeersleiders te verbeteren en wachttijden voor vliegtuigen te verkorten. Bij fluctuaties in stroomverbruik en capaciteit kan de essentiële start- en landingsbaanverlichting echter uitvallen. Om de situatie nóg veiliger te maken en storingen en uitval te voorkomen, brachten we de mogelijke effecten van onvoorziene stroomuitval op de taxibaanverlichting in kaart."

 

 

 

 

Schiphol doet er natuurlijk alles aan om de betrouwbaarheid van de verlichting te waarborgen, zodat luchtverkeersveiligheid nooit in geding komt. Als je in het vliegtuig zit, lijkt zo’n landingsbaan vrij eenvoudig, maar de gebruikte technologie bleek toch behoorlijk gecompliceerd in elkaar te zitten. Het uitdagende en leuke aan dit project was het feit dat we met zeer complexe techniek werkten, in een zeer complexe omgeving, waarbij we ook nog complexe meetplannen moesten uitvoeren.

We voerden meetstudies uit en zetten actieve filters in. Zo helpen we de betrouwbaarheid en continuïteit van de stroom te waarborgen. Met power quality-analyzers werden de transformatorvoeding en de noodstroomaggregaatvoeding gemeten. De meetresultaten werden getoetst aan de Netcode-limieten voor normaal en eilandbedrijf. Dankzij onze metingen is de stroomkwaliteit verbeterd, waardoor de installatie goed blijft werken en de veiligheid van alle werknemers wordt gewaarborgd.

Kennis en oplossingen

De hoogopgeleide, gekwalificeerde en enthousiaste mensen van HyTEPS helpen opdrachtgevers bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en het optimaliseren van de elektrische energiekwaliteit. Dat doen wij door middel van metingenanalyseskennisdiensten en technologisch innovatieve oplossingen. Zo helpen we klanten de energietransitie doorkomen, veel meer uit bestaande installaties te halen, hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen realiseren en een bijdrage leveren aan het nakomen van landelijke afspraken.