By Christan van Dorst - Manager Technical Engineering HyTEPS  | September 2022

 

Veiligstellen communicatie op Schiphol met EMC-onderzoek

"In 2016 creëerde kunstenaar Maarten Baas een video-installatie voor de vertrekhal van Schiphol waarin te zien is hoe een werkman, die in een reusachtige klok lijkt ze staan, verstrijkende minuten optekent en uitveegt. Deze installatie veroorzaakte elektromagnetische interferentie (EMI), waardoor het gesloten beveiligde C2000- communicatienetwerk van de luchthaven, dat ook wordt gebruikt door politie, brandweer en ambulancediensten, werd gestoord."

 

Zo’n kritische installatie mag nooit worden verstoord, dus moesten we snel een optimale oplossing vinden. Wij kunnen de meetervaring die we hebben opgedaan in diverse Power Quality-projecten ook inzetten om dit soort fenomenen in kaart te brengen. Je bedenkt altijd een hypothese en kunt allerlei methodieken voor verschillende doeleinden inzetten om je hypothese te controleren.

Dit was een hele bijzondere opdracht: werken aan een beroemd kunstwerk, hoog in het plafond van de vertrekhal op Schiphol, terwijl er duizenden passagiers voorbijkomen! Door onze studie van de Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) waren wij in staat te bepalen op welke frequenties het C2000-systeem werkte, en welke frequenties werden uitgezonden. De verstoring van het C2000-systeem werd veroorzaakt door een toename van de elektromagnetische ruis wanneer de klok wordt ingeschakeld. De Elektromagnetische ruis werd veroorzaakt door componenten, met name Hub PC's en flat ribbon bekabeling in een specifiek deel van de klok. Het probleem werd snel opgelost en het systeem werkt al jaren zonder problemen!

Kennis en oplossingen

De hoogopgeleide, gekwalificeerde en enthousiaste mensen van HyTEPS helpen opdrachtgevers bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en het optimaliseren van de elektrische energiekwaliteit. Dat doen wij door middel van metingenanalyseskennisdiensten en technologisch innovatieve oplossingen. Zo helpen we klanten de energietransitie doorkomen, veel meer uit bestaande installaties te halen, hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen realiseren en een bijdrage leveren aan het nakomen van landelijke afspraken.