Vlamboogstudies bij een van ‘s werelds grootste farmaceutische bedrijven

Veiligheidsnormen en vlamboogstudies

Het Amerikaanse moederbedrijf van een in Nederland actieve farma-gigant moet voldoen aan zo’n 40 verplichte veiligheidsnormen (SN’s) en norm SN23 over ‘elektrische veiligheid’ vereist vlamboogstudies. Amerikaanse wetgeving rond vlambogen is wat verder ontwikkeld dan in Europa, het belang van metingen wordt algemeen onderkend. In Europa groeit bewustzijn rond vlambogen, maar lijkt zich nog steeds te beperken tot grote bedrijven.

In kaart brengen van de installatie

De installatie bestaat uit twee 6MW elektrische onderstations met ongeveer 25 transformatoren en meer dan 400 hoofd- en onderverdelers. De installatie werd in detail in kaart gebracht en wij voerden alle gegevens in ons modelleringssysteem in. Zo konden we bij elke verdeelkast vereiste PBM-niveaus definiëren, onveilige kasten identificeren, aanbevelingen doen om onveilige locaties aan te pakken en Arc Flash-labels leveren waarop informatie over de bijbehorende parameters staat. De hoeveelheid werk was enorm! Certificering moet voortdurend worden herzien en bijgewerkt. De kleinste verandering kan het vlamboogrisico beïnvloeden en het label ongeldig maken.

Engineer meet stroom

Waarom zijn vlamboogstudies zo belangrijk?

Vlamboogstudies en adviezen van HyTEPS helpen de klant uiteenlopende problemen voorkomen: gevaarlijke situaties waarbij zeer veel energie vrijkomt, PBM’s die onvoldoende bescherming bieden, selectiviteitsproblemen, te lange stroomkabels… Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers begrijpen wat er op de labels staat, om het maximale uit vlamboogflitsstudies te halen. Wij gebruiken in grote lijnen twee methodologieën voor AC en DC vlamboogstudies, gebaseerd op Europese en Amerikaanse normen. We hanteren in principe twee verschillende berekeningstypes voor AC vlambogen en 4 voor DC vlambogen. Op het gebied van DC-vlambogen kunnen we kiezen uit één Europese methode en drie Amerikaanse methoden.

Dit project heeft een constante leercurve, omdat wij indirect betrokken zijn bij elke wijziging in de elektrische installatie. Bij elke verandering moeten we vlamboogstudies uitvoeren om de juiste vlamboog-PBM-niveaus te bepalen. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen, waarbij we oplossingen moeten bedenken voor onveilige locaties op basis van technische kennis, waarbij mogelijke oplossingen soms technisch niet uitgevoerd kunnen worden.

De omvang van de operatie en de regelmaat waarmee studies moeten worden uitgevoerd, maken dit project bijzonder. Dit is geen eenmalige simulatiestudie, maar maakt gebruik van meerdere modellen over meerdere transformatoren. Dit houdt in dat voortdurend moet worden nagegaan welke wijzigingen bij de klant en bij HyTEPS worden doorgevoerd. Dit kan lastig zijn, maar is van cruciaal belang voor de efficiënte werking van de vlamboogstudies.

Uitdagend en interessant!

Kortom, twee aspecten waren bijzonder uitdagend en interessant:
1. De ‘engineering’ uitdaging: we moeten suggesties doen aan de klant om de veiligheid op bepaalde locaties te verbeteren met geschikte PBM’s in geval van een vlamboog. Hierdoor leerde ik meer over de vlamboogtheorie, en welke factoren van invloed zijn op de energie die vrijkomt als er een vlamboog ontstaat.

2. De projectmanagementkant: HyTEPS implementeerde een effectieve structuur voor het stroomlijnen van nieuwe informatie en het bijhouden van wijzigingen die op meerdere locaties tegelijk plaatsvinden. Hierdoor leerde ik hoe projecten kunnen worden georganiseerd op een manier die zorgt voor meer duidelijkheid en een heldere verdeling van taken.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven