Jens van de Meulenhof volgt de opleiding Elektrotechniek Duaal aan Avans Hogeschool. Deze opleiding combineert werken en studeren. Studenten volgen lessen aan de hogeschool en werken tegelijkertijd bij een bedrijf in de elektrotechnische sector. Zowel de hogeschool als het bedrijf bieden begeleiding. De duale leerweg biedt de mogelijkheid om geleerde theorie direct toe te passen in de praktijk en waardevolle werkervaring op te doen. Sinds anderhalf jaar doet Jens het praktische deel van zijn opleiding bij HyTEPS. Eerst als stagiair, inmiddels als Power Quality Engineer.
“Ik begon in 2021 met een snuffelstage bij HyTEPS. Dit beviel zo goed dat ik voor mijn afstudeerstage van het MBO terug ben gekomen bij HyTEPS. Na het afronden van mijn MBO overwoog ik een baan te zoeken, maar ik wilde nog liever praktijk en studie combineren. Zo kwam ik uit bij de opleiding Elektrotechniek Duaal. Die is ooit afgeschaft maar is recent nieuw ingeblazen, omdat er een enorme behoefte is aan mensen in de elektrotechniek. De combinatie van twee dagen studeren en drie dagen werken bij HyTEPS bevalt heel goed.”
“De weken vliegen voorbij, mede dankzij de variatie. Zonder de praktische ervaring zou het volgens mij moeilijker zijn om de stof eigen te maken. Tijdens lessen over elektrische netwerken op Avans ging het bijvoorbeeld ook over blindvermogen, rekenen met verschillende vermogens, en compensatie. Bij HyTEPS was ik hiermee al in aanraking gekomen, dus alles viel vrij snel op z’n plaats. Voor sommige anderen leek het echter lastig om zich iets voor te stellen bij deze onderwerpen. Ook Power Quality wordt tijdens de opleiding behandeld, maar om alles écht te begrijpen is praktijkervaring essentieel. Er zijn heel veel variabelen waar je zonder praktijkervaring misschien niet zo snel aan zou denken. Elektrotechniek is al complexe materie en installaties zijn vaak ingewikkeld, verbonden, en verspreid over verschillende locaties. Dan kom je soms hele rare meetresultaten tegen, ook al heb je alles volgens de theorie perfect uitgevoerd. Zo heb ik metingen verricht waar meters niet parallel, maar serieel waren geschakeld. De leverancier van de meter had echter nergens aangegeven hoeveel meters je achter elkaar kunt plaatsen. In zo’n situatie moet je echt gaan puzzelen – wat kan de oorzaak zijn van rare meetresultaten? Wat voor uitwerking kunnen die resultaten elders in het systeem hebben? Welke oplossingen bestaan er? Uiteindelijk bleek het aan de afstand tussen de meters te liggen. Als je zoiets hebt achterhaald, kun je het bijvoorbeeld nauwkeurig compenseren in je modellen en berekeningen.”
In het diepe
“Wat ik ontzettend leuk vind aan het stage lopen en werken bij HyTEPS is het feit dat ze je in het diepe durven gooien. Je wordt natuurlijk niet aan je lot overgelaten, en je kunt altijd iemand om advies vragen. Maar er wordt wel aangenomen dat je zelf beslissingen kunt maken. Niet alleen waar het gaat om engineering. Zo hebben ze me al vrij snel naar Dubai gestuurd om aan een Harmonisch Filter te werken. Op de heenreis ging er van alles mis door een enorme storm. Dan moet je zelf bedenken wat je het beste kunt doen, transfers regelen, een nieuwe hotelkamer boeken omdat deze door miscommunicatie was gecanceld, de klant op de hoogte stellen… Een geweldige manier om je professionele competenties te ontwikkelen. Wat ik ook geweldig vind: je komt op plekken die je normaal misschien niet zo snel zou bezoeken, zoals enorme superjachten. Die afwisseling in het werk is echt tof, en je kunt zelf ook met ideeën komen. Zo wilde ik bijvoorbeeld ook wat meer commercieel georiënteerde taken oppakken, en nu zoek ik af en toe zaken uit op basis van vragen van klanten. Ik heb bijvoorbeeld ook een demo-opstelling ontwikkeld, die in het nieuwe pand van HyTEPS permanent zal worden opgesteld. Zo kunnen klanten precies zien hoe bepaalde componenten, zoals meters, worden ingezet in een installatie en wat dat precies oplevert.”
“Ik vind de bedrijfscultuur bij HyTEPS ontzettend prettig, mede door de grote diversiteit. Iedereen heeft een unieke blik op het werk en de samenwerking, en voegt vanuit zijn of haar achtergrond iets toe. Ik vind het ook fijn dat het aanvoelt als een redelijk klein bedrijf, ondanks de snelle groei. Je kunt op eigen initiatief nieuwe taken oppakken, een praatje maken met de Managing Director, of binnenlopen bij iemand van het Management Team. Als je iets nodig hebt, dan wordt het snel geregeld, zonder dat verschillende personen er eerst naar moeten kijken. HyTEPS is ook een vrij jong bedrijf – de gemiddelde leeftijd ligt niet ver boven 30 jaar. Naast de mensen zijn ook de werkzaamheden heel divers. Er zijn binnen de elektrotechniek hele uiteenlopende richtingen, van service-en onderhoudswerkzaamheden en Power Quality-analyse tot softwareontwikkeling of commerciële functies. Daarnaast is geen enkele klant of installatie hetzelfde.”
Prima te doen
“Mensen denken vaak dat werken met elektriciteit gevaarlijk en stoffig is, maar dat is al lang niet meer het geval. Elektrotechniek gaat bijvoorbeeld ook over het realiseren van de energietransitie, de inrichting en het beheer van netwerken op basis van data, of onderzoek naar duurzame energiesystemen. Er wordt ook vaak gedacht dat het allemaal bijzonder ingewikkeld is en dat je ontzettend goed moet zijn in wis- en natuurkunde. Zelf heb ik voor het HBO eerst MBO niveau 4 en daarvoor Vmbo-kader gedaan. Ik kan iedereen verzekeren: als je je werk goed bijhoudt, is het allemaal prima te doen. Zonder op te willen scheppen: ik heb m’n propedeuse Cum laude onlangs behaald met een 8,6. Mijn focus ligt nu op het afronden van de opleiding met mooie cijfers en het diploma binnenhalen. Daarna zou in elk geval heel graag bij HyTEPS blijven.”
“Tegen mensen die overwegen om elektrotechniek te studeren of die een baan zoeken in dat vakgebied zou ik zeggen: ontdek zelf hoe de bedrijfscultuur bij HyTEPS in elkaar zit, kijk of het bij je past. Kom gewoon een keer op bezoek!”