Doorlopend inzicht in de kwaliteit van elektriciteit voor Nyrstar

HyTEPS werkt sinds 2010 nauw samen met Nyrstar, een toonaangevende internationale producent van mineralen en metalen, opgericht in 2007.

Referentie Nyrstar

Het bedrijf heeft zo’n 4,000 medewerkers, werkzaam in mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Op het terrein van Nyrstar staat een zonnepark dat een totaalvermogen van zo’n 58 MW levert: voldoende duurzame elektriciteit voor ruim 12000 huishoudens in de regio. 

Het bedrijf zocht aanvankelijk naar een partij die de status van hun installatie en Power Quality in kaart kon brengen, vervangende onderdelen kon leveren voor hun condensatorbank, en kon aantonen dat de installatie na vervanging van condensatoren optimaal zou werken, volgens vooraf opgestelde eisen. Om dit te realiseren maakte HyTEPS een simulatiemodel, waarmee aangetoond kon worden dat de voorgestelde oplossing aan de eisen zou voldoen. “In november 2010 hebben wij samen met HyTEPS Power Quality- en energiemetingen verricht op de laag- en middenspanningsinstallaties,” vertelt Nico Hendrix, Senior Project Engineer E&I bij Nyrstar B.V. “HyTEPS heeft ons in de rapportage het compenseren van de harmonische stromen aanbevolen middels Actief Harmonische Filters vanwege de wisselende belasting. Door deze aan te sluiten op de middenspanning wordt vervuiling bij de bron aangepakt.”

Power Quality meting met hoogwaardige Power Quality meters

Trends op de langere termijn inzichtelijk

HyTEPS heeft inmiddels vier SATEC EM720T meters geleverd, één voor elk van de 10 KV voedingslijnen van Nyrstar. “We hebben samen met HyTEPS de meters en bijbehorende software geconfigureerd,” vertelt Patrick Emmers, Reliability Engineer E&I bij Nyrstar. “Nu hebben wij op elk moment inzicht in de kwaliteit van onze elektriciteit, real-time maar ook in het verleden. Daarnaast kunnen we ook trends op de langere termijn inzichtelijk maken.” Voor het zonnepark voerde HyTEPS ook uitgebreide simulaties uit.  

“Voor Nyrstar is het duidelijk hoe belangrijk het is om zaken van tevoren te berekenen,” vertelt Seymour Pijpers, Lead Engineer, HyTEPS. “We ondersteunen het bedrijf momenteel bij de implementatie van een batterijopslagsysteem – door analyses hebben we vast kunnen stellen dat dit systeem niet voor problemen zou zorgen op het gebied van Power Quality.  De hele Nyrstar-plant staat inmiddels in een simulatiemodel. Op basis van simulaties en berekeningen hebben we geadviseerd om condensatoren en spoelen in het middenspanningsgebied te vervangen en tuning-frequenties waar nodig aangepast om deze geschikt te maken voor huidige situatie. Equans installeert condensatoren en spoelen onder ons toezicht en we gaan het geheel nu in bedrijf stellen.”

Power Quality Huisleverancier

“We zijn erg verheugd om de ‘huisleverancier’ van Nyrstar te zijn geworden als het gaat om PQ-producten en diensten,” vertelt Christan van Dorst, Manager Technical Engineering, HyTEPS. “Er zijn niet veel partijen die dit soort specialistisch werk op middenspanning kunnen doen, zoals Power Quality-metingen op 15 kV-niveau. Alle activiteiten van HyTEPS komen aan bod: meten, simuleren, services, oplossingen leveren, inbedrijfstellen, onderhoud… We hebben tijdens het traject ook heel veel geleerd: niet alleen waar het gaat om werken met hoge spanningen, maar ook de bijbehorende manier van denken en processen. Alles is net wat anders dan in de wereld van laagspanning: van veiligheidsplannen tot levertijden, die zomaar tot een jaar kunnen duren!”

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven