Een bewogen jaar en een optimistische kijk op de toekomst

In de eerste Power Journal van 2024 kijkt het Management Team van HyTEPS naar het afgelopen jaar, en naar de toekomst. Welke trends en ontwikkelingen zien ze?

Jorlan Peeters, Managing Director, HyTEPS

“2023 was een zeer bewogen jaar. HyTEPS blijft groeien. Enerzijds dankzij het vertrouwen dat we van bestaande klanten krijgen. Anderzijds door nieuwe klanten: vaak begint het met kleinere opdrachten, die leiden tot grotere klussen.”

“Ik zie een aantal opvallende ontwikkelingen binnen de verschillende segmenten waarin we actief zijn. Elektrificatie zet nu echt door. Bedrijven denken daar steeds meer over na, bijvoorbeeld over het effect op hun bedrijfsprocessen. Elektra en de energievoorziening staan inmiddels bij bestuurders op de agenda en die ontwikkeling zet door. Dit komt deels door strengere standaarden en normering, maar ook door de intrinsieke motivatie van bedrijven om energie te besparen en uitstoot te reduceren. We zien ook dat klanten tegen beperkingen aanlopen omdat de aansluitingen niet voldoende zijn. Elektriciteit is niet meer vanzelfsprekend. Toch leidt dit niet altijd tot een gevoel van urgentie bij bedrijven. Elektrotechnici voelen zich nog steeds te weinig gehoord.”

“Een economische terugslag in 2024 is onvermijdelijk. Bankrentes gaan omhoog, en de spaarpotten raken leeg. We spelen hier met ons dienstenaanbod op in. Om onze Nederlandse, Engelstalige, en buitenlandse klanten optimaal van dienst te kunnen zijn hebben we veel jonge mensen in dienst, met negen verschillende nationaliteiten. Als ik naar de toekomst kijk, voorzie ik dan ook dat HyTEPS steeds verder zal doorgroeien, zowel in grootte als expertise. Juist omdat mensen tegen problemen aanlopen, ontstaat er meer begrip voor de waarde die wij toevoegen.”

Christan van Dorst, Manager Technical Engineering, HyTEPS

“HyTEPS heeft er in het afgelopen jaar behoorlijk wat mooie, grote opdrachten bij gekregen, bijvoorbeeld van Netbeheer Nederland. Er zijn ook flink wat nieuwe medewerkers bijgekomen.”

“Onze filosofie blijft echter onveranderd: we vragen een hoog kennis- en denkniveau en hebben tegelijkertijd ook een proactieve aanpak. Scherp blijven, maar ook handen uit de mouwen! Komend jaar zal grotendeels in het teken staan van stabiele groei. We consolideren onze strategie en groeien door in de segmenten waarin we nu actief zijn.”

“Het is voor ons uiteindelijk vooral van belang om bestaande en nieuwe klanten nog beter van dienst te kunnen zijn in een snel veranderende wereld. Om de ontwikkelingen op de markt goed bij te kunnen houden hebben we teams samengesteld waarin individuele werknemers hun expertise op specifieke gebieden kunnen ontwikkelen en toepassen: meten, monitoren, simuleren, service, en onderhoud. Dat wordt gecombineerd met doorlopende trainingsprogramma’s en educatie. Zo kunnen we onze propositie verder aanscherpen. We kunnen specialisme op bepaalde vlakken structureel inzetten, afhankelijk van de eisen van een project.”

“Daarnaast is onze ISO 9001 accreditatie verlengd en hebben we inmiddels VCA*certificering. Hierbij wordt gekeken naar hoe een bedrijf zaken op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu heeft ingeregeld. Zowel HyTEPS als haar klanten worden steeds veeleisender op het gebied van veiligheid, en met VCA* kunnen we nog beter aantonen dat we extreem veilig en secuur werken. Ik denk dat het thema ‘veiligheid’ steeds belangrijker zal worden. Er is meer bewustwording bij bedrijven, installaties worden complexer, de juridische regels worden strenger, en installatieverantwoordelijken willen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Tegelijkertijd gaan er veel ervaren medewerkers met pensioen. Ik denk daarom ook dat bedrijven bepaalde verantwoordelijkheden vaker extern zullen beleggen.”

Daan Peeters, Sales & Marketing, HyTEPS

“Sinds Juli ben ik bij HyTEPS in dienst, daarvoor werkte ik als consultant bij Capgemini. Ik ben dus een relatieve nieuwkomer. Ik kende het bedrijf al goed, mede doordat ik de website en marketingactiviteiten gedurende de afgelopen 12 jaar heb ondersteund. Toch is de elektrotechniek een vrij nieuwe wereld voor me.”

“Als ‘nieuweling’ bij HyTEPS vallen me natuurlijk ook bepaalde dingen op: we zijn een snelle, kleine organisatie die veel waarde creëert voor haar klanten. Het valt me ook op dat de lat bij HyTEPS hoog ligt waar het gaat om technische kennis en probleemoplossend vermogen. Daarom ga ik graag op klantenbezoek, en naar lezingen en beurzen. Ik kijk hoe metingen worden gedaan en rapportages worden opgesteld. Zelf zal ik geen metingen doen, maar ik kan door deze praktijkervaring wel beter de theorie en de praktijk met elkaar in verband brengen en zowel de technische als menselijke uitdagingen beter begrijpen.”

“Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten tussen HyTEPS en mijn oude werkkring: binnen de consultancy krijg je ook te maken met hele uiteenlopende bedrijven, uit sterk uiteenlopende, dynamische sectoren. Je moet dan weten naar welke informatie je moet zoeken, verbanden leggen, en analyseren. De resultaten en inzichten zijn voor klanten vaak heel verassend.”

“Gedurende het laatste jaar zijn er veel nieuwe mensen bij HyTEPS komen werken. Het aantrekken van personeel zal met de krapte op de arbeidsmarkt voor de hele sector lastig blijven. Maar door nog nauwer samen te werken met universiteiten en hogescholen willen we graag de juiste mensen aan ons binden.”

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven