Electric Power in Europa

Electric Power in Europa met de nadruk op Power Quality: nieuwsbrief en Ronde tafel

Unieke samenwerking tussen Global M&A Partners, JBR Strategy, Corporate Finance & Restructuring en HyTEPS

HyTEPS is er bijzonder trots op om een bijdrage te leveren aan een ‘Power Quality’-rondetafel en daaraan gerelateerd themanummer van de JBR Strategy, Corporate Finance & Restructuring in combinatie met Global M&A Partners Energy & Environment newsletter. We spraken met Mirthe Lantman van JBR Strategy, Corporate Finance & Restructuring, die nauw bij de totstandkoming van beide betrokken is…

“Vanuit internationale sectorspecialisaties is Global M&A Partners enkele jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van diverse newsletters. Zo geeft JBR Strategy, Corporate Finance & Restructuring in samenwerking met Global M&A Partners een Maritime & Offshore newsletter uit, iedere keer met een actueel thema. Dit bleek een groot succes.”

“Omdat JBR een lange historie en groot netwerk heeft in de binnen-en buitenlandse Energy & Environment sector, omdat deze sector een belangrijke speerpunt van JBR is, en omdat er ontzettend veel actuele onderwerpen spelen, besloten wij vorig jaar om ook een Energy & Environment newsletter uit te brengen. Deze is bestemd voor onze nationale en internationale relaties in de Energy & Environment sector en internationale relaties binnen het Global M&A netwerk, maar ook voor andere geïnteresseerden. Denk bijvoorbeeld aan overheden, kennisinstituten, en investeerders.”  

Electric Power

Langetermijnvisie duurzame energie-infrastructuur

“Power Quality kan een bijdrage leveren aan de kwaliteit van elektriciteit, niet alleen in nieuwe maar ook in bestaande installaties, waardoor uitbreiding niet altijd nodig blijkt te zijn. Daarnaast kan Power Quality-management een rol spelen bij het opvangen van grote schommelingen aan zowel de vraag- als aanbodkant. Fluctuaties aan de vraagkant waren er altijd al, maar door de groei van duurzame energiebronnen is er ook vaker sprake van fluctuaties aan de aanbodkant.”

“De overheid moet een langetermijnvisie over een duurzame energie-infrastructuur ontwikkelen en deze actief uitdragen. Daarnaast moet zij een strategie ontwikkelen voor het ruimtegebruik binnen al deze infrastructuur. Er is ook een rol voor de overheid weggelegd in het sneller duidelijkheid scheppen over vergunningtrajecten en het waar mogelijk versnellen van de uitgifte van vergunningen.  

Een en ander moet ingekaderd worden moet gedegen wet- en regelgeving, waardoor het bedrijfsleven ook wil investeren in deze duurzame energie-infrastructuur.”

“HyTEPS heeft al geruime tijd goede relaties met onze Belgische JBR partner, Rik van Meirhaeghe. Vanuit die samenwerking is het idee ontstaan om samen een Rondetafel over Power Quality te organiseren. Voorafgaand aan deze Rondetafel publiceren wij onze Energy & Environment newsletter met het thema ‘Electric Power in Europe with a special emphasis on Power Quality’. HyTEPS heeft hieraan een bijdrage geleverd door het onderdeel ‘Power Quality’ binnen het hoofdstuk ‘Electric Power’ te schrijven. Geïnteresseerden kunnen de publicatie via onze website downloaden.”

De belangrijkste uitdagingen van dit moment volgens JBR

 • Verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk
  Zowel centraal (TenneT) als decentraal (regionale netbeheerders). Met de sterke groei van duurzame energie, versneld door de oorlog in Oekraïne en de wens om onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen te worden, wordt er ook nog iets anders van ons net gevraagd. Elektriciteit wordt niet meer alleen vanuit een centrale locatie geleverd, maar steeds vaker decentraal opgewekt en ook teruggeleverd aan het net.”
 • Elektrificatie
  Adoptie van bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische auto’s neemt steeds verder toe, ten dele door stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid. Hierdoor neemt het elektriciteitsverbruik verder toe. Tevens zal de elektrificatie van de industrie in toenemende mate een rol spelen.
 • Batterijsystemen voor opslag van opgewekte energie
  Zonder uitbreiding van het elektriciteitsnet zal de gewenste verduurzaming vertraging oplopen. Zo krijgen sommige grootverbruikers geen aansluiting of uitbreiding meer en kunnen zonne- en windparken niet altijd meer op het net worden ingevoegd. Het personeelstekort in de technische sector maakt bovenstaande ontwikkelingen nog uitdagender. Dit zien wij overigens niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Opslag kan een belangrijk deel van de oplossing vormen.

De meest belangrijke ‘drivers’ achter de trends

 • Wet- en regelgeving
 • De transitie van fossiel naar duurzame energie (versneld door de oorlog in Oekraïne)
 • Realiseren van CO2-reductie
 • Internet-of-Things toepassingen
 • Energiemanagement
 • Groei bevolking en welvaart

Over JBR

JBR is een onafhankelijk, internationaal opererend managementadviesbureau met bijna 40 jaar ervaring in strategische vraagstukken, corporate finance en restructuring. JBR helpt opdrachtgevers in binnen- en buitenland bij de koersbepaling en continuïteit van hun ondernemingen. Het bedrijf biedt een sterke combinatie tussen strategie, corporate finance en herstructurering en voert het grootste deel van de opdrachten uit in zes focussectoren. De focus ligt op eerlijk advies en klanten verrassen met nieuwe invalshoeken en duurzaam bijdragen aan de ontwikkeling en continuïteit van bedrijven.

Over Global M&A Partners

Global M&A Partners een samenwerkingsverband tussen onafhankelijke Corporate Finance adviesbureaus die samen klanten “best-in-class”-diensten bieden. Het verband bestaat uit meer dan 25 kantoren, met ongeveer 200 + actieve dealmakers ondersteund door meer dan 200 bedrijfsanalisten, medewerkers en directeuren georganiseerd rond industriesectoren. Het collectief, met expertise op basis van meer dan 3000 afgeronde transacties in Amerika, Europa en Azië, is volledig toegewijd aan het succes van alle cliënten.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

  Scroll naar boven