Jochem van Tilburg, Directeur Regio Zuid bij Equans Nederland
Equans is internationaal marktleider in technische dienstverlening, met 90.000 medewerkers in 20 landen. In Nederland zetten 5.500 medewerkers zich dagelijks in om onze klanten te helpen met innovatieve en duurzame technische oplossingen. We willen dé partner van klanten zijn en bijdragen aan een duurzame wereld. Hiervoor maken onze medewerkers gebruik van vakkennis en technologie: van advies, ontwerp tot realisatie. Zo ondersteunen we klanten in de energie-, digitale en industriële transitie.
“Ik zet me inmiddels bijna dertig jaar in voor het verduurzamen van Nederland door middel van innovatieve technische dienstverlening. Er is in die tijd veel veranderd. Tijdens mijn studie kon je naar een schema kijken en in één oogopslag snappen hoe iets werkte. Je kon zelf een radio uit elkaar halen en zonder problemen ook weer in elkaar zetten. De intrede van (vermogens)elektronica en ICT hebben inmiddels voor enorme veranderingen gezorgd. Toch is er in de elektrotechnische sector één ding nooit veranderd: we zijn te bescheiden. Ons werk zit letterlijk verstopt in plafonds en muren, of onder de grond! Toch is die bescheidenheid vreemd, als je je bedenkt hoe belangrijk elektriciteit is, en ook steeds belangrijker wordt. Als de stroom uitvalt staat onze wereld stil. Sterker nog: uitval kost al heel snel mensenlevens. Onze rol als technisch dienstverlener wordt steeds groter, belangrijker en complexer, Toch worden wij vaak als een “facilitair groepje” gezien, dat vooral diensten verleent aan aannemers. Onze traditionele positie in de bouwkolom, alsmede de reguliere aanbestedingsmarkt zorgen ervoor dat we weinig impact kunnen maken als het gaat om de implementatie van nieuwe technieken en oplossingen die nodig zijn om onze duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Eigenlijk doen we ons werk veel te goed: als de stroom in Nederland regelmatig uit zou vallen, dan zou iedereen snel inzien hoe belangrijk ons werk en onze inzichten zijn!
Ik ben dan ook van mening dat we als branche moeten werken aan een betere perceptie van het werk van installatiebedrijven, en daarmee een betere waardering. Aan de ene kant sluiten we natuurlijk nog steeds traditionele voedingskabels en schakelkasten aan, maar aan de andere kant zijn we doorlopend allerlei black boxes aan het programmeren en configureren, waardoor we steeds meer een system integrator geworden zijn. Weinigen buiten onze sector begrijpen eigenlijk wat we doen, maar ons werk is absoluut essentieel voor een betrouwbare energievoorziening en het realiseren van de energietransitie. Van oudsher zijn we vooral bezig met techniek. Maar we richten ons echt op onze relevantie in de maatschappij en kunnen de impact op CO2-reductie vergroten, zo kunnen we sterk bijdragen aan het verduurzamen van de wereld.
“Netcongestie is een relatief begrip”
Als Equans willen we de onbetwiste leider zijn in het versnellen van de transitie van onze klanten naar een duurzame wereld. Dit betekent dat we niet te afwachtend zijn maar impact maken en actie ondernemen in alle facetten van ons dagelijks werk.
Zo zijn we erg trots op onze rol in de realisatie en de exploitatie van utilities op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Deze campus geeft onderdak aan vele bedrijven en onderwijsinstellingen in de hi-tech maakindustrie. We bewijzen dat het perfect mogelijk is deze grootschalige campus 100% gasvrij te voorzien van duurzame energie. Door de techniek (zonnepanelen, warmtepompen, batterijen enz.) te combineren met vernuftig energiemanagement kunnen we de huurders een gegarandeerde uptime garanderen.
Wanneer de overheid vertelt dat er geen nieuwe aansluitingen kunnen komen als gevolg van netcongestie, zeg ik altijd graag: ‘netcongestie is een relatief begrip’. Dat klinkt gechargeerd, maar het klopt wel: je moet namelijk niet kijken naar een theoretische piekbelasting die kan ontstaan als iedereen tegelijk op vol vermogen draait. Je moet kijken naar de manier waarop elke partij energie verbruikt, en op welke moment. Door het toepassen van energiemanagement is er nog heel veel mogelijk binnen het bestaande elektriciteitsnet… Bedrijven weten vaak niet eens hoeveel energie ze verbruiken, en al helemaal niet wanneer ze het verbruiken…
Wanneer alle op de BIC gevestigde bedrijven afzonderlijk een aansluiting bij de netbeheerder zouden aanvragen, zouden ze qua vermogen het tienvoudige nodig hebben van wat ze nu samen verbruiken. Niemand gelooft wat we hier doen: “Zo’n laag verbruik, zo’n lage vraag naar vermogen – dat kan toch niet terwijl het aantal op de campus gevestigde bedrijven groeit en bedrijven hun productie alleen maar uitbreiden!”
Ik denk dat we, om gemotiveerde nieuwe mensen aan te trekken, vooral duidelijk moeten maken hoe de energiesector samenhangt met verduurzaming en de energietransitie. Dus niet alleen over kabeltjes en techniek praten, maar de relevantie en bredere context benadrukken. Jongeren van nu zijn op zoek naar een sense of purpose – ze willen echt iets bijdragen aan een betere, schonere wereld. De energiesector is daarvoor de plek bij uitstek. Mijn vrouw werkt ook in de techniek en zij spant zich al jaren in om jonge menen enthousiast te maken voor techniek. Zij ziet dat jonge mensen, en studentes in het bijzonder, enthousiast worden over een nieuwe kijk op het vak, waarbij het niet alleen draait om techniek, maar ook om ervoor te zorgen dat dingen goed werken, slim problemen oplossen en bijdragen aan duurzaamheid. Ons motto is dan ook “Als je iets voor de verduurzaming van de wereld wilt betekenen, dan moet je gewoon elektricien worden. “
Het belang van transparantie
We leven in een wereld waarin techniek steeds belangrijker en complexer wordt. Op een gegeven moment kun je niet meer altijd alles zelf doen. Daarom zijn partners als HyTEPS belangrijk. We werken al tien jaar heel prettig samen. We hebben bij een aantal klanten hele mooie projecten gerealiseerd, waar met slim meten, simuleren en ontwerpen veel meer vermogen uit de elektrische installaties werd gehaald.
Door samenwerking in plaats van concurrentie kunnen we de meest complexe problematiek rond zaken als netvervuiling oplossen. Juist door informatie en kennis te delen, in plaats van zaken achterhouden en elkaar proberen af te troeven. Hierbij zit echter het “aanbestedingsmodel” in de weg. In dit model wordt primair gestuurd op veelal financiële belangen in de beperkte scope van de betrokken aannemer. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld total cost of ownership en duurzaamheidsdoelstellingen, waarvoor de gehele keten nodig is, onvoldoende belang en dus onvoldoende aandacht. Tevens is er in de ambitieuze planningen na opdrachtverstrekking ook geen tijd!
Om dit op te lossen geloof ik zelf heilig in transparantie. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over risico’s, overheadkosten en winst kunnen partijen werken in een financieel model met gezamenlijke doelstellingen. Hierdoor wordt samen ontwerpen, samen keuzes maken, samen inkopen en samen uitvoeren pas echt mogelijk en gaat er geen kennis en ervaring verloren.”
Jochem van Tilburg is ruim 12 jaar Directeur Regio Zuid bij Equans Nederland en operationeel verantwoordelijk voor regio Zuid. Na de HTS Elektrotechniek/Energietechniek is Jochem 28 jaar geleden zijn carrière gestart bij Equans (voorheen ENGIE Services) als meet- en regeltechnicus, doorgegroeid naar projectleider, manager van de serviceafdeling, en nu directeur regio Zuid.