Succesvol opschalen: focus op elektrische installaties

Jorlan Peeters, Managing Director, HyTEPS

De groei van een bedrijf brengt niet alleen een toename van het energieverbruik met zich mee, maar kan ook een aantal factoren die te maken hebben met spanning, stroom, en naleving van wetgeving negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot operationele problemen, extra kosten en zelfs productiviteitsverlies. Daarom is het essentieel om tijdig te investeren in bijvoorbeeld  energie-efficiënte maatregelen, slimme load managementsystemen en continue monitoring van de elektriciteitskwaliteit om deze uitdagingen effectief aan te pakken.

Toegenomen belasting op elektrische infrastructuur

Volgens het CBS waren er in 2023 bijna 12.000 ‘snelgroeiende bedrijven’: ondernemingen waar het aantal werknemers drie jaar op rij met minstens 10% per jaar toeneemt. Zo’n groei brengt verhoogde eisen aan elektrische installaties met zich mee. De toenemende energievraag als gevolg van extra productie-installaties, klimaatbeheersing, IT-systemen, EV-laadpunten en verlichting vereist een robuustere infrastructuur. Dit betekent dat hogere netaansluitingen, zwaardere interne bekabeling en uitbreidingen van transformatoren en schakelkasten noodzakelijk kunnen zijn. Zonder de juiste aanpassingen kunnen problemen ontstaan met netcongestie en de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening.

Netcongestie: capaciteitstekort op het elektriciteitsnet

Netcongestie treedt op wanneer de vraag groter is dan wat het netwerk aankan. Dit leidt tot beperkingen bij nieuwe aansluitingen en een verminderde betrouwbaarheid van de stroomvoorziening. Bedrijven kunnen hierdoor vertraging oplopen bij uitbreidingen en stijgende kosten ervaren door dure netbeheerdersmaatregelen zoals piekafschakeling en tijdelijke voorzieningen. Een mogelijke oplossing ligt in het optimaliseren van verbruikspatronen en het inzetten van gedistribueerde energieopslag om piekbelastingen te verminderen.

Power Quality: stabiliteit en betrouwbaarheid

Power Quality bepaalt de efficiëntie en betrouwbaarheid van de elektrische infrastructuur. Spanningsdips, pieken, harmonische vervorming en fase-onbalans kunnen leiden tot beschadiging van apparatuur en verstoringen in productieprocessen. Monitoring en correctieve maatregelen zoals actief filteren, spanningsoptimalisatie en harmonische compensatie zijn cruciaal om storingen te voorkomen en efficiëntie te verhogen.

Preventief investeren in elektrische capaciteit

Bedrijven die willen opschalen moeten vroegtijdig investeren in een stabiele en toekomstbestendige elektriciteitsvoorziening. Continue monitoring en optimalisatie van de bestaande infrastructuur kunnen extra capaciteit vrijmaken en de impact van netcongestie en PQ-problemen beperken. Slimme energiebeheeroplossingen en Power Quality-analyse dragen bij aan een betrouwbare en kostenefficiënte groei.

Waar moet je op letten?

Bij de groei van elektrische installaties is het van groot belang om de betrouwbaarheid en veiligheid te waarborgen. De installatie moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, zoals NEN 1010 en NEN 3140, om boetes en veiligheidsrisico’s te voorkomen. Een complete en up-to-date installatiedocumentatie is essentieel, net als regelmatige inspecties door gecertificeerde instanties. Idealiter wordt de energievoorziening continu gemonitord en geoptimaliseerd door de inzet van analyzers voor elektriciteitskwaliteit, harmonische filters en systemen voor de correctie van de arbeidsfactor.

Om overbelasting en veroudering van componenten te voorkomen, is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen en spanningspieken en -dips effectief te beheren. Moderne apparatuur zoals ledverlichting en snelheidsregelaars kunnen harmonische vervorming veroorzaken, wat de efficiëntie van het elektriciteitsnet vermindert en schade kan veroorzaken. Het gebruik van filters en correctiesystemen helpt om dit probleem te minimaliseren.

Om bedrijfsprocessen te beschermen tegen stroomuitval, zijn betrouwbare UPS-systemen en noodstroomgeneratoren onmisbaar. Ook is het van belang dat beveiligingsapparatuur zoals zekeringen, aardlekschakelaars en overspanningsbeveiligingen correct geïnstalleerd en functioneel zijn. Een goed risicomanagementprotocol voor storingen en ongelukken helpt om snel en doeltreffend in te grijpen.

Preventief onderhoud door gekwalificeerd personeel voorkomt storingen en verlengt de levensduur van installaties. Energie-audits helpen bij de evaluatie van de huidige en toekomstige energiebehoefte en bepalen of transformatoren, kabels en beveiligingssystemen voldoende capaciteit hebben om groei veilig te ondersteunen.

Het spreiden van pieken in energieverbruik en het maken van energieplanningen kan verdere efficiëntie opleveren. Tot slot kan ‘inbreiding’ van de bestaande installatie een oplossing bieden om de capaciteit en efficiëntie te verhogen zonder fysieke uitbreiding, bijvoorbeeld door de Power Quality te verbeteren. Met deze maatregelen blijft de elektrische infrastructuur betrouwbaar en klaar voor de toekomst.

Scroll naar boven