PSV zet zich in voor duurzaamheid en is zelfs erkend als de eerste klimaatneutrale topclub ter wereld. Voor de compensatie van CO2-uitstoot, werkt de club bijvoorbeeld samen met de Climate Neutral Group om in internationale projecten te investeren, zoals een innovatief biomassaproject in Brazilië.
Het Philips Stadion, sinds 1920 de thuisbasis van PSV, biedt plaats aan 35.000 toeschouwers tijdens wedstrijden, en is daarmee het op twee na grootste stadion van Nederland. Ook hier wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo werd het stadion werd in 2015 als eerste in Nederland uitgerust met LED-stadionverlichting.
Inzicht in het energieverbruik
PSV besloot onlangs de elektrische infrastructuur van het stadion te vernieuwen, met het oog op duurzaamheid. De club is zich zeer bewust van de ecologische voetafdruk van wedstrijden en wil de piekniveaus en het verbruik kennen om waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. Als onderdeel daarvan besloot PSV een monitoringsysteem te laten ontwerpen en implementeren om het elektriciteitsverbruik tijdens, voor en na wedstrijden exact in kaart te brengen.
Dankzij duidelijke inzichten in het energieverbruik kunnen stadions inefficiënte processen identificeren en aanpassen, budgetten nauwkeuriger plannen, onvoorziene kosten vermijden, en hun energieverbruik en uitstoot verlagen. Energiemonitoring kan ook helpen om onderhoud en upgrades beter te plannen, en te voldoen aan lokale, nationale en internationale energienormen en -Data kan ook worden gebruikt voor strategische beslissingen, zoals investeringen in duurzame energiebronnen of renovaties.
Oplossingen voor de installatieverantwoordelijke
“We hebben aanvankelijk negen meters op hoofdverdelers geïnstalleerd op twee locaties: zeven in het PSV-stadion en twee in het trainingscentrum van het voetbalteam,” vertelt Anil Kumar, Electrical Engineer, HyTEPS. “Elk van deze hoofdverdelers voedt weer een aantal onderverdelers. Om voor nog meer granulair inzicht in het verbruik te zorgen heeft PSV ons onlangs gevraagde zeven extra meters te installeren. Zo wordt beter duidelijk waar nu energie wordt bespaard, en waar nog kansen liggen. Dat kan nu bijna tot op het niveau van individuele apparaten.”
De eisen aan een elektrische installatie in een voetbalstadion zijn groot – de belastingen die worden gegenereerd door bijvoorbeeld koel- en verwarmingssystemen, schijnwerpers, speciale verlichting voor het onderhoud van gras zijn aanzienlijk en variëren enorm in de tijd. De bewakingsmogelijkheden die de geïmplementeerde oplossingen bieden helpen de installatieverantwoordelijken de installatie te beheren en de oorzaken van (mogelijke) problemen sneller en efficiënter op te sporen en te verhelpen.
“Heijmans heeft gezorgd voor de ondersteuning bij het inbouwen van de meters” vertelt André van Meijl, Projectleider Heijmans. “Denk hierbij aan het veiligstellen van de hoofdverdelers zodat HyTEPS veilig en spanningsloos de meters in kon bouwen. De samenwerking is essentieel om veilig te kunnen werken. Zoals Heijmans zegt: “we werken veilig of we werken niet.”