Save the date!
Seminar
‘Het ontzorgen van de installatieverantwoordelijke’
Ontmoet uw collega installatieverantwoordelijken tijdens ons seminar speciaal voor genodigden.
Datum:
7 september | 12:00 – 17:00 uur | Gemert
21 september | 12:00 – 17:00 uur | Gemert
27 september | 12:00 – 17:00 uur | Schiphol
29 september | 12:00 – 17:00 uur | Gemert
Kosten: Gratis
Onderwerpen
Ontwerpcriteria, verantwoordelijkheden en monitoring
Tijdens de bouw van een nieuw gebouw is het van belang om duidelijk te hebben hoe er wordt omgegaan met het delegeren van het IV-schap van Hoofd Installatieverantwoordelijke naar onderaannemers. ‘Wanneer vindt de overdacht van verantwoordelijkheid plaats in het bouwproces op het einde van de bouw van installateurs naar de IV’er van het gebouw?‘ Deze vraag staat centraal tijdens dit gedeelte van het seminar.
Belang van monitoring en monitoring in de praktijk
Monitoring kan naast inzicht in het energieverbruik en de energiestromen ook inzicht bieden in de kwaliteit van spanning en stroom (Power Quality). Nadat er inzicht is verkregen in de mogelijke problemen op het gebied van de kwaliteit van elektrische energie, kunnen stappen worden ondernomen tot verbetering. Denk hierbij aan het reduceren van energieverliezen, voorkomen van uitval van apparatuur door harmonische of versnelde veroudering van apparatuur en componenten. Bij Power Quality monitoring is het belangrijk om correcte keuzes te maken in toe te passen energiemeters en Power Quality analyzers in combinatie met bijbehorende software (-integratie) en services.
Vlamboog berekeningen verhogen de veiligheid
Bij alle werkzaamheden aan het elektriciteitsnet bestaat er kans op kortsluitingen en vlambooggevaar. Een vlamboog komt zelden voor, maar de gevolgen zijn rampzalig. Monteurs, installateurs en omstanders lopen grote risico’s door de enorme explosie waarmee een vlamboog gepaard gaat. Een optimale bescherming tegen vlambogen is een absolute noodzaak.
In de vernieuwde NEN 3140 is er meer aandacht voor het gevaar van vlambogen. Om de risico’s te reduceren en de juiste beschermende maatregelen te kunnen nemen is een RI&E op het gebied van vlambogen noodzakelijk. Daarnaast is het van belang om vooraf te berekenen hoe een vlamboog zich gedraagt. Het biedt inzicht in de risico’s en hoe deze geminimaliseerd kunnen worden. Door inzicht in de vlamboogenergie op een specifieke werkplek kunnen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden bepaald. Daarnaast gaan we tijdens deze lezing in op het belang van instellen van breakers en de invloed van vlambogen op selectiviteit.
Sprekers
Sjef Cobben
Prof. dr.ir. J.F.G (Sjef ) Cobben is deeltijdhoogleraar op de TU/e. Hij heeft veel bijdragen geleverd aan boeken, cursussen en seminars over de NEN 1010 en Power Quality.
Seymour Pijpers
Seymour is Technical Engineer bij HyTEPS en vertelt u graag meer over monitoring en vlambooggevaar en proactieve bescherming.
Christan van Dorst
Christan is Manager Technical Engineering bij HyTEPS. Tijdens deze lezing zal hij u meer vertellen over vlambooggevaar en de reactieve bescherming welke noodzakelijk is.
Programma
12:00 – 13:00 uur
Inloop met lunch
13:00 – 16:00 uur
– Lezing Ontwerpcriteria, verantwoordelijkheden en monitoring door Sjef Cobben
– Lezing Belang van monitoring en monitoring in de praktijk door Seymour Pijpers
– Lezing Vlambooggevaar door Christan van Dorst en Seymour Pijpers
– Tijd voor interactie met elkaar en de mogelijkheid om uw kennis te testen met onze quiz
16:00 – 17:00 uur
Afsluiting, netwerkborrel en hapje
Inschrijven
Fout: Contact formulier niet gevonden.