Energietransitie in relatie tot Power Quality

 

Slechte kwaliteit stroom zorgt voor onnodige problemen en kosten

Bedrijven krijgen te maken met storingen, uitval van apparatuur en soms zelfs brand

De energietransitie levert een bijdrage aan een meer duurzame samenleving en heeft een positief effect op het milieu. Er is echter ook een keerzijde.

De energietransitie brengt een toename in duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolen, met zich mee. Daarnaast worden er ook steeds meer innovatieve elektronica in gebruik genomen, waaronder laadpalen en elektrische auto's, robotica en led-verlichting. Deze beide ontwikkelingen hebben een, veelal negatief, effect op de kwaliteit van stroom en spanning binnen het elektriciteitsnetwerk en individuele elektrische installaties van bedrijven. In steeds meer gevallen leidt dit tot storingen en uitval van apparatuur, verkorte levensduur van apparatuur en overbelasting en opwarming van kabels en componenten, met soms zelfs brand tot gevolg.

Het is van belang inzicht te krijgen in de heersende stroomkwaliteit. Daarna kunnen maatregelen ondernomen om eventuele risico's te voorkomen en de kwaliteit continu te blijven monitoren.

Enkele fenomenen die verbonden zijn aan een slechte kwaliteit stroom:

 

Daarnaast constateren wij dat in sommige elektrische installaties elektromagnetische comptabiliteit (EMC) ook een rol kan spelen. Vaak spelen er meerdere fenomenen die ook weer een directe of indirecte invloed hebben op elkaar. Er is specialistische kennis nodig om de juiste analyse te maken en een correcte oplossing te adviseren.

 

Kennis is de eerste stap tot verbetering

HyTEPS is specialist in Power Quality, de kwaliteit van spanning en stroom. Kennis is de eerste stap tot verbetering. Wij zijn uw partner bij het detecteren, analyseren en optimaliseren van een slechte kwaliteit stroom. Naast specialistische kennis en innovatieve oplossingen bieden wij u tevens kennisoverdracht via lezingen en trainingen. Enkele keren per jaar geven wij trainingen op locatie bij de Technische Universiteit Eindhoven. Hiervoor kan iedereen zich inschrijven. Daarnaast bieden wij op verzoek klantspecifieke trainingen aan op uw locatie. Om onze kennis omtrent de oorzaken en risico's van een slechte kwaliteit stroom globaal te verspreiden werken wij op dit moment aan een e-learning platform www.studypowerquality.com.

 

"Slechte kwaliteit stroom zorgt voor onnodige problemen en kosten"
Podcast van BNR en het Financieel Dagblad.

 

"Bedrijven kampen vaker met schade door slechte kwaliteit stroom".
Uit Het Financieele Dagblad van 18-11-2019. Alle auteursrechten voorbehouden aan Het FD.

 

 

HyTEPS is uw partner bij het analyseren en optimaliseren

van een slechte kwaliteit stroom

Wij hebben de kennis, ervaring en kwalitatief hoogwaardige producten om een slechte kwaliteit stroom te analyseren en optimaliseren. Door middel van metingen krijgen wij inzicht in de situatie binnen uw specifieke installatie. Dit geeft ons handvatten om de best passende oplossing te dimensioneren en adviseren.