Webinar Het ontzorgen van de installatieverantwoordelijke

Webinar
Het ontzorgen van de installatieverantwoordelijke

Datum: 21 november | 16:00 – 17:00 uur
Locatie: Online, vanuit uw eigen werkplek
Taal: Nederlands
Kosten: Gratis

HyTEPS Engineer werkzaam in installatie

Onderwerpen

Ontwerpcriteria, verantwoordelijkheden en monitoring

Tijdens de bouw van een nieuw gebouw is het van belang om duidelijk te hebben hoe er wordt omgegaan met het delegeren van het IV-schap van Hoofd Installatieverantwoordelijke naar onderaannemers. ‘Wanneer vindt de overdacht van verantwoordelijkheid plaats in het bouwproces op het einde van de bouw van installateurs naar de IV’er van het gebouw?‘ Deze vraag staat centraal tijdens dit gedeelte van het seminar.

Belang van monitoring en monitoring in de praktijk

Monitoring kan naast inzicht in het energieverbruik en de energiestromen ook inzicht bieden in de kwaliteit van spanning en stroom (Power Quality). Nadat er inzicht is verkregen in de mogelijke problemen op het gebied van de kwaliteit van elektrische energie, kunnen stappen worden ondernomen tot verbetering. Denk hierbij aan het reduceren van energieverliezen, voorkomen van uitval van apparatuur door harmonische of versnelde veroudering van apparatuur en componenten. Bij Power Quality monitoring is het belangrijk om correcte keuzes te maken in toe te passen energiemeters en Power Quality analyzers in combinatie met bijbehorende software (-integratie) en services.

Vlamboog berekeningen verhogen de veiligheid

Bij alle werkzaamheden aan het elektriciteitsnet bestaat er kans op kortsluitingen en vlambooggevaar. Een vlamboog komt zelden voor, maar de gevolgen zijn rampzalig. Monteurs, installateurs en omstanders lopen grote risico’s door de enorme explosie waarmee een vlamboog gepaard gaat. Een optimale bescherming tegen vlambogen is een absolute noodzaak.

In de vernieuwde NEN 3140 is er meer aandacht voor het gevaar van vlambogen. Om de risico’s te reduceren en de juiste beschermende maatregelen te kunnen nemen is een RI&E op het gebied van vlambogen noodzakelijk. Daarnaast is het van belang om vooraf te berekenen hoe een vlamboog zich gedraagt. Het biedt inzicht in de risico’s en hoe deze geminimaliseerd kunnen worden. Door inzicht in de vlamboogenergie op een specifieke werkplek kunnen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden bepaald. Daarnaast gaan we tijdens deze lezing in op het belang van instellen van breakers en de invloed van vlambogen op selectiviteit.

Sprekers

Cobben Sjef

Sjef Cobben
Prof. dr.ir. J.F.G (Sjef ) Cobben is deeltijdhoogleraar op de TU/e. Hij heeft veel bijdragen geleverd aan boeken, cursussen en seminars over de NEN 1010 en Power Quality.

Christian van Dorst

Christan van Dorst
Christan is Manager Technical Engineering bij HyTEPS. Tijdens deze lezing zal hij u meer vertellen over vlambooggevaar en de reactieve bescherming welke noodzakelijk is.

Inschrijven

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven