Zorgen voor constante (operationele) beveiliging voor een datacenter beheerd door Zentrys

Datacenters

Zentrys ontwerpt, ontwikkelt en beheert al meer dan tien jaar datacenters. Het voorkomen van uitval is van levensbelang: datacenters mogen nooit uitvallen, ook niet tijdens onderhoud of reparaties, omdat de gevolgen verstrekkend zijn.

HyTEPS heeft vorig jaar op een door Zentrys beheerde locatie in Groningen vlamboog- en selectiviteitsonderzoek uitgevoerd om te bepalen of er voldoende selectiviteit was in relatie tot vlambogen. Onze studies hebben mede vastgesteld of de beschikbaarheid van het datacenter gegarandeerd kon worden en welke persoonlijke beschermingsmiddelen er nodig zijn. Vlamboog is een hot topic aan het worden – een slecht gedimensioneerde installatie of een gebrek aan selectiviteitsanalyse kan namelijk levensgevaarlijk zijn.

Ethernet-in-datacenter-waarborgen-veiligheid-continuiteit-zentrys

Met het oog op redundantie wordt de stroomtoevoer naar sommige verdeelborden in het datacenter verzorgd door maximaal vier parallelle leidingen (wat voor een hogere vlamboogenergie kan zorgen). Voor elk panel staat een stroomonderbreker. In het geval van een vlamboog moeten de vier automaten vrijwel exact tegelijk uitschakelen. Gegevens over de 50 automaten – een flink aantal! – van verschillende merken en leeftijden moesten ter plaatse worden verzameld, inclusief instellingen. We hebben de installatie digitaal gemodelleerd en zijn aan de slag gegaan met simulaties op basis van onze metingen en geverifieerde gegevens. Op basis van die resultaten konden we precies aangeven waar aanpassingen nodig waren. De studie hielp bepalen welke locaties onveilig waren: waar kan bij een vlamboog een hoog energieniveau vrijkomen, met mogelijk fatale gevolgen voor medewerkers.

Het was erg interessant om een Data Center van binnen te zien. We zagen forse, indrukwekkende MV/LV-transformatoren van 3,5 MVA met die tot 5000 A of RMS stroom kunnen transporteren, en enorme noodgeneratoren. Ik zou zulke geweldige installaties nooit te zien krijgen als ik deze baan niet had!

Het volledig doorgronden van de vlamboogmethodologie op basis van relevante normen was een mooie persoonlijke uitdaging. Het is heel belangrijk dat je precies weet wat je doet, en de resultaten correct interpreteert. Je moet elke vraag van de klant correct kunnen beantwoorden. De combinatie van praktisch werk en het uitvoeren van complexe simulaties maakt dit soort projecten erg leuk om te doen. Binnenkort voeren we een vlamboogscan uit bij een nog groter datacenter!

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven