Selectiviteits berekeningen

Wat is selectiviteit?

Selectiviteit is het opdelen van installaties, zodat een zo klein mogelijk deel uitgeschakeld wordt bij een defect. Concreet betekent dit dat de automaat van de onderverdeelinrichting eerder aangesproken wordt dan de automaat van de hoofdverdeelinrichting. Ook aardlekbeveiliging heeft selectiviteit. Selectiviteit is een eis vanuit de NEN1010 voor zowel de aardlekbeveiliging alsmede de overstroom beveiliging. Dit om de veiligheid in de installatie te garanderen.

Elektriciteitskabels

Waarom is selectiviteit zo belangrijk?

Voor het waarborgen van continuïteit van het bedrijfsproces. Zo worden er zo min mogelijk bedrijfsprocessen beïnvloed
Om de veiligheid te kunnen en blijven garanderen. De kleinste zekering heeft vaak de kortste reactietijd
Om de kortsluitstroom en vlamboog te beperken. Dit kan letsel voorkomen

HyTEPS verzorgt validatie, simulatie en berekeningen voor selectiviteit

HyTEPS kan u aan de hand van simulaties helpen met de waarborging van de continuïteit van de bedrijfsprocessen door huidige selectiviteit te valideren en de juiste eisen te stellen aan toekomstige installaties. HyTEPS levert altijd maatwerk en kan dus mogelijk zaken ontdekken waar normaliter niet vaak bij wordt stil gestaan, zoals lange kabels met een hoge impedantie. HyTEPS voorziet u door middel van jaren lange kennis en ervaring met een extra paar objectieve ogen.

Selectiviteit automaat

Selectiviteit: soms is de norm niet genoeg

Een kortsluiting aan het einde van een lange kabel zorgt door de impedantie van de kabel voor een lagere kortsluitstroom dan aan het begin van de kabel. Het kan dus voorkomen dat de kortsluitstroom bij een kortsluiting aan het eind van de kabel te laag is om de kortsluitbeveiliging aan te spreken.

Dit is levensgevaarlijk en zorgt voor grotere schade dan nodig is. Elementen in de schakeling kunnen smelten en de vlamboog energie neemt toe. Dit vergroot de risico’s op langdurige vlambogen. HyTEPS kan u helpen bij het opsporen en voorkomen van dit soort situaties.

Selectiviteit en Power Quality

Power Quality en selectiviteit hebben op het eerste gezicht weinig te maken met elkaar. Echter beïnvloed de manier waarop problemen worden verholpen soms de selectiviteit. Als er bijvoorbeeld te grote inschakelstromen zijn en er wordt een grotere automaat of aardlekschakelaar geïnstalleerd om dit probleem op te lossen. Ook kan het trippen van de automaat veroorzaakt worden door harmonische stromen of onbalans.

Selectiviteit en zwakke netten zoals schepen en jachten

Offshore is veiligheid en betrouwbaarheid het allerbelangrijkst. Goedwerkende selectiviteit kan daar van levensbelang zijn. Selectiviteit is daarom uitgebreid beschreven in de richtlijnen van de DNVGL.

Selectiviteit en eilandbedrijf

Bij onjuiste selectiviteit kan het voor komen dat de generator uitvalt bij een relatief kleine fout. Dit kan catastrofaal zijn en binnen het zwakke net een golf aan uitval veroorzaken. Als uw installatie in eilandbedrijf is, is het extra kwetsbaar voor invloeden van binnenin, waarbij een selectiviteitsfout de druppel kan zijn.

Enkele cases

Wij verzorgen al jarenlang simulaties op het gebied van Power Quality. Onze engineers brengen het probleem in kaart en HyTEPS levert de best passende oplossing. Onze relaties bevinden zich in een breed scala aan sectoren waaronder industrie, ziekenhuizen en offshore. Enkele van onze cases hebben wij voor u uitgewerkt. Klik op de case en lees meer over de uitdaging, onze oplossing en de resultaten.
Op onze cases pagina vindt u nog meer cases.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven