Waarborgen veiligheid en continuïteit voor een datacenter in beheer bij Zentrys

Waarborgen veiligheid en continuïteit voor een datacenter in beheer bij Zentrys

Zentrys ontwerpt, ontwikkelt, en beheert datacenters. Al meer dan tien jaar is missie-kritische infrastructuur van klanten in Nederland en daarbuiten bij hen in goede handen.

Referentie Zentrys

Voorkomen van uitval is voor datacenters een van de meest belangrijke factoren,” vertelt Kees Loer, partner en mede-eigenaar van Zentrys. “Wanneer het proces of het internet faalt komen bedrijven, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen en nooddiensten voor grote problemen te staan. Die kritieke rol van datacenters zal niet veranderen. Van Internet of Things tot robotisering en blockchain: data beheerst de toekomst. Een datacenter mag nooit uitvallen, ook niet tijdens onderhoud of reparaties. Daar wordt bij het ontwerp al rekening mee gehouden, bijvoorbeeld door te zorgen dat de energievoorziening redundant is uitgevoerd.

 Vlamboogscan o.b.v. beveiligingssysteem
 Energieniveaus identificeren
 PBM’s & gevaren identificeren
Bepalen juiste selectiviteit

Uitdaging

“Omdat we nooit weten welke apparatuur een klant aansluit in een door ons beheerd datacenter zijn monitoring en meting essentieel. Het kan zo zijn dat die apparatuur een grote invloed heeft op de elektrische installatie. In het verleden is er gekeken naar onder andere harmonischen in de elektrische installatie in een door ons beheerd datacenter in Groningen. Vorig jaar heeft HyTEPS voor ons op deze locatie ook een vlamboog- en selectiviteitsonderzoek uitgevoerd. We wilden zelf graag weten of er voldoende selectiviteit was op het gebied van vlambogen. De huidige NEN 3140 vraagt hier ook om en we wilden zeker weten dat de installatie veilig zou zijn tijdens eventuele werkzaamheden en voldeed aan de normering.” 

Sales & Relation Manager bij HyTEPS en contactpersoon voor dit project: “In een datacenter staan naast servers ook grote koelinstallaties. Dergelijke kritische installaties moeten minimaal voldoen aan het zogenaamde N-1-criterium. Als er een storing optreedt en een deel van het systeem moet worden uitgeschakeld, worden de servers nog steeds van stroom voorzien. Zodra een deel uitvalt wordt een ander deel direct ingeschakeld. Als apparaten in een onveilige situatie niet goed uitgeschakeld worden kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het bepalen van een optimale selectiviteit is een heel nauwgezet proces: er moet niet te snel worden afgeschakeld, maar de veiligheid en beschikbaarheid moeten wel gewaarborgd blijven.”

Doelstellingen

  • Opname en in kaart brengen van de elektrische installatie van het datacenter, controleren van de aangeleverde gegevens, creëren van een digitaal model van de installatie, plaatsen van meetapparatuur, analyseren data en leveren van rapportage en adviezen.
  • RI&E op het gebied van vlambogen uitvoeren om de continuïteit te waarborgen, risico’s te reduceren en de juiste beschermende maatregelen te kunnen nemen.
  • Energieniveaus en PBM’s (o.b.v. normen) identificeren, onveilige verdeelborden en potentiële gevaren identificeren.
  • Bepalen juiste selectiviteit om te voorkomen dat de installatie op exact het juiste moment veilig afschakelt, maar de bovenliggende installatie niet uitvalt. Selectiviteit is ook een eis vanuit de NEN1010 voor zowel overstroom als aardlekbeveiliging

Oplossing

“Het belangrijkste verzoek was uitvoeren van een vlamboogscan op basis van het beveiligingssysteem van de elektrische installatie”, aldus Arnau Sans, Lead Engineer bij HyTEPS. “Regelmatig moeten datacentra-medewerkers kasten openen om zekeringen en onderbrekers aan- en uit te zetten en andere werkzaamheden uit te voeren. Zij willen natuurlijk zeker weten dat ze dit werk veilig kunnen uitvoeren. Bij veel installaties worden kortsluitberekeningen gebruikt om het beveiligingssysteem te defniëren. Door vlambogen verandert dit echter volledig en daardoor zijn selectiviteitsproblemen te verwachten. Het verzamelen van informatie omtrent de elektrische installatie is altijd een uitdaging. Alles moet nauwkeurig en goed worden gedocumenteerd, inclusief foto’s. Afhankelijk van de omvang van de installatie kan dit proces de nodige tijd in beslag nemen. Je moet je precies aan de stappen houden. 

Resultaten

Kees: “HyTEPS bouwde een digitaal model van de installatie en ging aan de slag met simulaties op basis van hun metingen en geverifeerde data. Nu weten we precies waar we aanpassingen moeten maken. We zijn hier inmiddels volop mee bezig. Zo zagen wij bijvoorbeeld dat een aantal onderbrekers anders moesten worden ingesteld. De vlamboogscan helpt ook bepalen welke persoonlijke beschermingsmiddelen er nodig zijn. Belangrijker nog, het helpt gevaarlijke situaties tot het minimum te beperken. Een ander voordeel van zo’n rapport is dat het input biedt bij het specifëren van componenten,” vervolgt Kees. “Je krijgt inzicht in de gevolgen van fenomenen als kortsluiting; wat valt er uit en wat blijft draaien? Harmonische vervuiling kan resulteren in vreemde storingen die lastig op te sporen zijn, dus hoe eerder je potentiële problemen signaleert hoe beter. Je kunt scenario’s bedenken die voor je eigen bedrijfstak belangrijk zijn en daarop testen.”

Het fijne van werken met HyTEPS is dat je heel diep in de materie kunt duiken en op die manier samen tot goede resultaten kunt komen. Dat vind ik zelf heel prettig.
Kees Loer, partner en mede-eigenaar van Zentrys

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven