Onderzoek rol HyTEPS in energietransitie
Begin dit jaar ben ik zoals jullie wellicht weten gestart bij HyTEPS om te onderzoeken op welke manier HyTEPS een grotere rol kan spelen in het verder brengen van de energietransitie. Het bevalt me erg goed. Ondanks mijn niet-technische achtergrond kan ik bij HyTEPS van toegevoegde waarde zijn doordat we deze zoektocht samen doen en onze kennis en ervaring complementair is.
Energieopslag is van steeds groter belang
De afgelopen maanden zijn we tot de conclusie gekomen dat energieopslag gezien de toenemende netcongestie van steeds groter belang is en dat het uitstekend past in het oplossingenpakket van HyTEPS. Momenteel doen we onderzoek naar een passende product-/marktcombinatie voor HyTEPS. Om hier te komen zijn diverse gesprekken gevoerd met fabrikanten van energieopslagsystemen en potentiële klanten. Technisch zijn we er klaar voor en kunnen we energieopslagsystemen leveren met een omvang van ongeveer 500 KW tot 3 á 4 MW. Het complete opslagsysteem dat HyTEPS kan leveren bestaat uit modulaire bouwstenen (buiten in containers) inclusief energiemanagementsoftware. Het systeem kan gebruikt worden voor elke gewenste toepassing, zoals peakshaving of energiehandel. Door de expertise op het gebied van Power Quality wordt na een goede analyse een optimale oplossing geleverd inclusief lokale netinpassing en netwerkintegratie.
Waarom is energieopslag zo belangrijk?
Door netcongestie is het bijna niet meer mogelijk capaciteit uit te breiden of te verduurzamen. Opwek middels zonnepanelen kan bijvoorbeeld in veel gebieden in Nederland niet meer terug geleverd worden aan het net en gaat dus verloren.
Uiteindelijk moeten fossiele bronnen vervangen worden door hernieuwbare energiebronnen, maar dat stokt nu dus door de netcongestie. Als we die energie weten op te slaan middels batterijen, komen we beter door deze periode van netcongestie heen. Door bijvoorbeeld te investeren in batterijen kunnen er meer zonneprojecten op land of dak op het elektriciteitsnet terecht. De versterking van het net duurt al gauw zo’n tien jaar, terwijl zonneprojecten in veel kortere tijd tot stand kunnen komen.
Toepassingen energieopslag
Als gevolg van de meer onvoorspelbare opwekking van duurzame energie moet het elektriciteitsnetwerk steeds meer fluctuerende patronen opvangen. Een batterij is een ideale oplossing om het netwerk stabieler te maken. Ook maakt een batterij peakshaving mogelijk. Vaak is de basisbelasting veel lager dan de pieken die voor korte of langere tijd worden gevraagd. Onze batterij kan continue gevoed worden met een kleine energiebron zoals een netaansluiting, duurzame opwek of een aggregaat. Wanneer er dan een tijdelijke piek ontstaat kan de batterij het benodigde vermogen probleemloos leveren. Op het moment dat het verbruik minder is wordt de batterij weer bijgeladen, zodat deze klaar is voor de volgende piek.
Daarnaast kan met een batterij elektriciteit op de markt worden gekocht en verkocht. Bijvoorbeeld om energie terug te leveren aan het net wanneer de tarieven het hoogst zijn. Energiehandel is mogelijk op verschillende markten, zoals de onbalansmarkt en de intra-day markt. Hierdoor kan de business case rondom energieopslag verder worden geoptimaliseerd.
Energieopslag biedt ook uitkomst voor bedrijven of decentrale elektriciteitsnetten die niet voldoende betrouwbaar zijn en te maken hebben met stroomuitval. De energie vanuit duurzame energiebronnen of van het net wordt dan tijdelijk opgeslagen in de batterij en bij onvoldoende capaciteit of stroomuitval neemt de opgeslagen energie de elektriciteitsvoorziening over.