Veiligstellen communicatie op Schiphol met EMC-onderzoek

Maarten Baas video-installatie

In 2016 creëerde kunstenaar Maarten Baas een video-installatie voor de vertrekhal van Schiphol waarin te zien is hoe een werkman, die in een reusachtige klok lijkt ze staan, verstrijkende minuten optekent en uitveegt. Deze installatie veroorzaakte elektromagnetische interferentie (EMI), waardoor het gesloten beveiligde C2000- communicatienetwerk van de luchthaven, dat ook wordt gebruikt door politie, brandweer en ambulancediensten, werd gestoord.

Optimale oplossing

Zo’n kritische installatie mag nooit worden verstoord, dus moesten we snel een optimale oplossing vinden. Wij kunnen de meetervaring die we hebben opgedaan in diverse Power Quality-projecten ook inzetten om dit soort fenomenen in kaart te brengen. Je bedenkt altijd een hypothese en kunt allerlei methodieken voor verschillende doeleinden inzetten om je hypothese te controleren. Dit was een hele bijzondere opdracht: werken aan een beroemd kunstwerk, hoog in het plafond van de vertrekhal op Schiphol, terwijl er duizenden passagiers voorbijkomen! Door onze studie van de Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) waren wij in staat te bepalen op welke frequenties het C2000-systeem werkte, en welke frequenties werden uitgezonden.

Klok

De verstoring van het C2000-systeem werd veroorzaakt door een toename van de elektromagnetische ruis wanneer de klok wordt ingeschakeld. De Elektromagnetische ruis werd veroorzaakt door componenten, met name Hub PC’s en flat ribbon bekabeling in een specifiek deel van de klok. Het probleem werd snel opgelost en het systeem werkt al jaren zonder problemen!

Vliegtuig bij zonsondergang

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven