By Christan van Dorst - Manager Technical Engineering HyTEPS  | September 2022


Ondersteunen beschikbaarheid en werking van security lanes op Schiphol

"Op Schiphol Amsterdam, worden reizigers en hun bagage in security lanes gescand en doorzocht met behulp van beveiligingsapparatuur die van over de hele wereld afkomstig is. Als je honderden van dergelijke apparaten bij elkaar zet, kan EMC-vervuiling ontstaan: een ‘sluipmoordenaar’ die harmonischen opwekt die apparatuur kan beschadigen of veroudering versnellen. Om risico's op te sporen hebben wij uitgebreide metingen verricht en de resultaten geanalyseerd. Wij ontdekten een probleem met harmonische stromen in de nulgeleider. Na overleg hebben we actieve filters geplaatst op zeven verdelers die de beveiligingsstraten voeden."

 

 

 

 

Het was erg interessant om in een werkende security lane metingen te doen, terwijl er duizenden passagiers en koffers voorbij komen en het beveiligingspersoneel haar werk doet. Onze oplossing moest geïntegreerd worden in de security lane, waar ruimte heel beperkt is.

Na het inzetten van de actieve harmonische filters was een duidelijke vermindering van de totale harmonische stroom (THC) op alle drie de fasen waarneembaar. Harmonische stromen in de nulgeleider zijn gereduceerd tot een niveau waarop de installatie probleemloos kan functioneren. De betrouwbaarheid van het systeem was van groot belang. Want als er grote aantallen passagiers door de security lanes moeten, kan Schiphol zich geen storingen en vertragingen veroorloven! Dankzij remote alarmering kan Schiphol nu doorlopend monitoren - en wij gaan er meteen heen als er iets aan de hand is.

Kennis en oplossingen

De hoogopgeleide, gekwalificeerde en enthousiaste mensen van HyTEPS helpen opdrachtgevers bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en het optimaliseren van de elektrische energiekwaliteit. Dat doen wij door middel van metingenanalyseskennisdiensten en technologisch innovatieve oplossingen. Zo helpen we klanten de energietransitie doorkomen, veel meer uit bestaande installaties te halen, hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen realiseren en een bijdrage leveren aan het nakomen van landelijke afspraken.