Terugdringen harmonische vervuiling bij Mannesmann

Mannesmann Precision Tubes Nederland produceert koudgetrokken naadloze stalen precisiebuizen. Het viel de installatiemanager op dat luchtcompressoren uitvielen wanneer ze op een laag toerental draaiden terwijl de extrusiemachine op volle toeren draaide. Hij vermoedde een probleem was met harmonischen en wilde graag de oorzaak achterhalen en weten hoe het defect aan de luchtcompressoren kon worden opgelost.

Metingen

We voerden uitgebreide metingen uit en analyseerden de resultaten. Vervolgens introduceerden we een vermogensfactorcorrectie-apparaat om de vermogensfactor op transformatorniveau te verbeteren en actieve harmonische filters om alle vervuiling uit de stroom en de spanning te filteren. Hierdoor blijft de vermogensfactor optimaal. Ook werd een HyTEPS Multifunctional Energy Device – MFED – geïmplementeerd. Hiermee kan de status van de nieuwe en bestaande apparatuur continu worden gemonitord. 

Monitoring en Analyse

Zo kunnen Mannesmann en HyTEPS uitbreidingen en aanpassingen beter plannen en het netwerk op de slimst mogelijke manier uitbreiden. LED-lampen vallen nu niet meer regelmatig uit, PLC’s vertonen geen storingen meer, de frequentieregelaars hebben geen last van harmonischen en de powerfactor en Cosinus Phi zijn verbeterd.

Het was voor ons bijzonder interessant om te zien dat scherpe dalingen in de spanningsgolfvorm als gevolg van gelijkrichtcircuits van de gelijkstroomaandrijvingen een belangrijke bron van problemen was.

Een interessante uitdaging voor Mannesmann

“Het werken met zulke hoge vermogens sprak me erg aan”, vult Christan van Dorst, Manager Technical Engineering bij HyTEPS, aan. “Met name de snelheid waarmee grote vermogens worden gebruikt om metaal te bewerken. Dat vormde een interessante uitdaging bij het verrichten van metingen!”

De technologie en processen die Mannesmann toepast zijn uniek. Dat betekende dat we moesten vertrouwen op onze engineering-ervaring, en een behoorlijke hoeveelheid zelfstudie moesten doen. Power Quality problemen kunnen zeer verschillend van aard zijn – er is geen eenduidige aanpak en geen standaardisatie. Je moet optreden als ‘vertaler’ tussen technologie en praktijk en rekening houden met alles van wetenschappelijke aspecten tot maatschappelijke en procesmatige kwesties.

“Ik heb genoten van de samenwerking met de mensen bij Mannesmann, die de toegevoegde waarde van ons werk echt op prijs stelden. Het is altijd leuk om deel uit te maken van een oplossing!”

Mannesmann en hyteps

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? HyTEPS helpt u graag verder! Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

HyTEPS Engineer

    Scroll naar boven